Francul elveţian taie şi spânzură în România, afectându-i pe cei care au contractat credite în această monedă. În Elveţia, Banca Centrală a intervenit puternic pentru a mai calma aprecierea monedei naţionale, care într-un singur an a crescut cu 30% faţă de euro. În schimb, preţul proprietăţilor imobiliare elveţiene este în continuă creştere.

20704-elvetia-zurich-size1.jpgPiaţa imobiliară din Elveţia rămâne puternică. De la începutul lui 2010 şi până la începutul acestui an, preţul locuinţelor s-a majorat cu:

      • Apartamente locuite - peste 5%
      • Case unifamiliale - peste 4%
      • Chirii - apreciere uşoară, de 1,5%


Anul trecut, au fost date în folosinţă peste 40.000 de locuinţe noi, respectiv cu 4% mai multe decât în 2009. Cu toate acestea, media anuală a locuinţelor finisate este cu peste 10% mai mică decât media anilor 2006-2008.

Piaţa locuinţelor elveţiene a trecut printr-o creştere notabilă de preţ, în ultimii zece ani. Între 2000 şi 2010, majorarea preţului a fost de:

  • Case unifamiliale - peste 35%
  • Apartamente locuite - peste 53%
  • Apartamente închiriate - peste 35%

Numărul apartamentelor în construcţie era de 270.000 anul trecut, respectiv cu 10% mai mult faţă de anul 2009. De la sfârşitul anului trecut şi până în martie 2011, au fost finisate aproape 9.000 de apartamente.

De ce nu cedează preţul proprietăţilor în Elveţia?

Rezistenţa pieţei imobiliare elveţiene se datorează câtorva motive. Pe de o parte, numărul imigranţilor a crescut simţitor în ultimii patru ani, ajungând la 330.000, automat a crescut şi cererea pentru locuinţe. Vanzarile de locuinte au fost incurajate si de dobânzile mici la creditele ipotecare.

Pe de altă parte, în Elveţia, recesiunea s-a încheiat la mijlocul lui 2009, iar în 2010 economia a avut o creştere de 2,55%. În afară de acestea, dintotdeauna Elveţia a fost văzută de către străini ca un „paradis sigur", ceea ce i-a făcut să dorească să investească acolo.

Până nu demult, vânzarea proprietăţilor către străini a fost restricţionată în Elveţia. De curând, Guvernul Federal a stabilit un număr anual de permise pentru străinii non-rezidenţi care doresc să achiziţioneze o locuinţă. În plus, este nevoie de o autorizaţie cantonală înainte de a obţine un titlu de proprietate.

Elveţia este împărţită în cantoane şi semicantoane - statele Confederaţiei Elveţiene. Fiecare canton are propria sa constituţie, legislatie, guvern şi propriile sale curţi. Din 2010, fiecare canton a devenit responsabil pentru legile proprii în ceea ce priveşte achiziţia de proprietăţi de către cetăţeni străini. Ceea ce a dus la un transfer mai rapid al titlurilor de proprietate, spre deosebire de întârzierile inevitabile existente până la momentul respectiv.

Creştere economică în contrast cu preţul locuinţelor

Cu toate acestea, specialiştii spun că creşterea economică va încetini anul acesta cu aproximativ 2%. Şi asta numai din cauza monedei naţionale, care se apreciază într-un ritm necontrolat - a crescut cu 30% faţă de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Puternicul franc elveţian a slăbit exporturile, astfel că SNB (Banca Naţională Elveţiană) a introdus numeroase măsuri pentru a opri ridicarea francului la un nivel record, faţă de asediatele euro şi dolar.

În ciuda situaţiei economice, preţul proprietăţilor imobiliare va continua să crească si anul acesta, dar într-un ritm mai lent, comparativ cu anul trecut, conform specialiştilor Credit Suisse.

Citește și Francul elveţian a încheiat prima săptămână de scăderi consecutive. Se ieftinesc creditele?

 

1 September 2011