Preț mai mic, pentru clienții care plănuiesc din timp – contractarea unei locuințe încă din stadiul de proiect aduce, în cele mai multe cazuri, avantaje de ordin financiar. Împrumutată de peste granițe și practicată la scară largă, înainte de criză, achiziția din stadiul de proiect revine în tendițe, odată cu dezghețarea segmentului rezidențial.

37983-achizitie_proiect.jpgÎnainte de 2008, achiziția unei locuințe din stadiul de proiect devenise o obișnuință pentru clienții răbdători, care își plănuiau acest pas din avans. Odată cu contractarea pieței imobiliare, a coborât brusc numărul tranzacțiilor, în timp ce numărul clienților care cumpără un apartament pe hârtie a ajuns aproape inexistent. Anul 2015 a adus schimbări majore pe acest segment, spun specialiștii – segmentul rezidențial a beneficiat, până acum, de un suflu proaspăt, înregistrându-se o revenire a vânzărilor de imobile aflate încă în faza de proiect.

„Una dintre tendințele perioadei de boom imobiliar din 2006 - 2008 revine pe piața locală imobiliară. Chiar dacă acum cumpărătorii au alte criterii la achiziția unei locuințe, tot mai mulți aleg să achiziționeze un imobil încă din faza incipientă, când acesta există doar la nivel de planșetă – acest comportament fiind caracteristic în special proiectelor foarte bine localizate”, arată Răzvan Cuc, Director Regional RE/MAX România.

În ultimii ani, numărul celor care cumpără un apartament din stadiul de proiect s-a redus simțitor atât din cauza faptului că a scăzut dramatic încrederea în dezvoltatori, dar și din cauza faptului că a coborât semnificativ numărul noilor proiecte. În cazul ansamblurilor care și-au păstrat ritmul extinderii, cifrele au rămas aproximativ neschimbate.

„Circa 30% dintre contractele noastre sunt încheiate cu clienți care își aleg noul cămin încă din stadiul de proiect. În cazul nostru, acest procent a rămas relativ stabil de-a lungul ultimilor ani, întrucât vânzările per ansamblu nu au înregistrat schimbări. Prețul rămâne la fel ca și în cazul apartamentelor deja existente, discountul oferit de noi vizează clienții care plătesc cu bani cash, respectiv de 50 euro/mp”, precizează pentru IMOPEDIA.ro Ștefania Poteraș, director de vânzări Militari Residence.

Comportamentul atent la îndatorare, lecția anilor trecuți

Deși la nivelul întregii piețe, numărul celor care cumpără din faza de proiect a urcat puternic, specialiștii identifică un comportament diferit – nu aleg proprietăți cu suprafețe mai mari decât pot întreține, își analizează cu atenție nevoile și își drămuiesc fiecare leu, chiar dacă cei mai mulți apelează la ajutor financiar din partea băncilor. Același comportament este regăsit și în situația construcției de case individuale: beneficiarii aleg proiecte concepute conform stilului de viață, care se încadrează într-un buget definit, al căror cost ulterior de întreținere nu va reprezenta o povară.

„Unul dintre cele mai importante învățăminte rămase de pe urma acestei crize este un comportament mai atent, atunci când vine vorba de contractarea unui credit. Sper ca aceasta să fie o lecție pe care o vom reține cu toții, și spun acest lucru atât ca cetățean, cât și ca reprezentant al industriei bancare. În trecut, consumatorii nu erau preocupați de cum vor achita creditul, dorind să obțină o sumă cât mai mare. Acum, tot mai mulți clienți par interesați de produse adaptate propriilor nevoi, dorind să nu ajungă în situația în care să fie nevoiți să facă eforturi financiare suplimentare”, explică pentru IMOPEDIA.ro Aurelia Cionga, președinte Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Evoluția pozitivă ar putea conduce la o creștere a prețurilor, în toate marile orașe ale țării

În prima jumătate a acestui an, segmentul rezidențial a crescut cu circa cinci procente, potrivit analizelor RE/MAX România. În această perioadă, a urcat semnificativ numărul proiectelor rezidențiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare, în toate centrele economice ale țării. Această evoluție pozitivă a pieței încurajează specialiștii să aprecieze că tendința va continua pe parcursul întregului an, ceea ce se va resimți în prețurile medii din orașele mari ale țării.

„În acest prim semestru s-a simțit o efervescență puternică în special în București, dar și în alte orașe importante ale țării, precum Cluj-Napoca, Brașov sau Iași. Sunt foarte multe proiecte în plin proces de construcție, precum și în etapa de proiectare, ceea ce înseamnă că următoarea perioadă a anului se arată benefică pentru accelerarea numărului de unități livrate. Probabil cel mai important factor care a condus la rezultatele pozitive din prima parte a anului a fost facilitarea accesului la finanțare. Sperăm ca, în cazul revenirii unei perioade similare cu cea a boom-ului imobiliar, comportamentul de achiziție al românilor să rămână cel cumpătat de astăzi și nu cel din anii 2000, când s-au făcut foarte multe greșeli în tranzacțiile imobiliare, greșeli legate în primul rând de o supraîndatorare excesivă”, conchide Răzvan Cuc.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

19 August 2015