C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Locuinte cumparate prin finantare "in sistem colectiv" 
GARDIANUL - 22 / 07 / 2003

Creditele vor putea fi utilizate pentru modernizarea sau repararea locuintei existente, precum si pentru construirea sau cumpararea alteia noi. Este permisa si cumpararea de terenuri intravilane, construirea de spatii comerciale, industriale si social-culturale, daca acestea sunt legate de constructia de locuinte sau de aprovizionarea zonelor de locuit.
De asemenea, pentru a stimula spiritul de economisire al populatiei, statul acorda prime de pana la 30% din sumele economisite in cursul unui an calendaristic.
Totusi, trebuie retinut faptul ca aceste prime sunt limitate la nivelul unui salariu lunar mediu brut pe economie, comunicat de Autoritatea nationala de statistica la finele anului. Banii pentru prime provin de la bugetul de stat si se acorda dupa expirarea fiecarui an calendaristic, in termen de maximum 60 de zile.

E permisa "finantarea anticipata"
Legea permite fiecari case de economii sa acorde clientilor lor "finantari anticipate".
Cu alte cuvinte, creditul poate fi acordat si inainte ca solicitantul sa economiseasca suma minima stabilita prin contract. In aceasta situatie, clientul nu va beneficia, insa, de dobanda fixa. Trebuie precizat faptul ca valoarea creditului este totusi limitata si este conditionata de nivelul stabilit prin contract.
Astfel, daca o persoana se angajeaza sa economiseasca 100 milioane de lei, de exemplu, si a reusit sa stranga in cont prin depunerile periodice 10 milioane, creditul va fi calculat ca diferenta dintre suma angajata, respectiv 90 de milioane, in acest caz.

Potrivit normelor Bancii Nationale
Casele de economii pentru domeniul locativ functioneaza in conformitate cu legislatia bancara.
Ca urmare, Banca Nationala a Romaniei a emis norme care reglementeaza conditiile de autorizare ale acestora.
Astfel, capitalul social si fondurile proprii ale caselor de economii trebuie sa fie cel putin egale cu cel impus bancilor, respectiv 320 miliarde lei. Persoanele din staff-ul caselor de economii trebuie sa aiba o vechime de minimum sapte ani in domeniul financiar-bancar, din care trei ani in functii de conducere.

Autorizatia poate fi retrasa
In ceea ce priveste supravegherea prudentiala, Banca Nationala poate interzice unei case de economii in sistem colectiv sa incheie noi contracte de economisire-creditare, in situatia in care exista date certe potrivit carora aceasta "nu isi va putea onora obligatiile".
In plus, BNR poate interzice temporar efectuarea oricaror plati, iar daca aceasta situatie se perpetueaza, poate fi instituita chiar supravegherea speciala.
Pentru raportarea de date erononate privind indicatorii de prudenta bancara, administratorii sau directorii caselor de economii vor contribui la cresterea bugetului de stat prin amenzi egale cu sase salarii.
De asemenea, legea prevede chiar posibilitatea ca Banca Nationala sa retraga autorizatia casei de economii care se face vinovata de asemenea practici.

Marius Guta



 

 

 

22 July 2003