ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Locuinte pentru clasa medie romaneasca    

Revista CAPITAL - 21. 08. 2003


Un apartament, in vila sau la bloc, este achizitia standard pe care o suporta un buget de 30.000 de euro. Cu 30.000 euro poti cumpara o vila in Muntii Apuseni sau un apartament de trei camere la bloc sau intr-o vila intr-o zona buna a Capitalei sau in Timisoara. In orasele cu economie in declin iti poti cumpara orice tip de locuinta doresti, chiar si cu etaj si cu piscina.

Pe piata imobiliara nu este asa mare imbulzeala la tranzactii de 30.000 de euro precum la un buget de 20.000 de euro, mai usor de atins; ofertele insa sunt mult mai variate in oricare dintre orase. Te poti muta si intr-o vila, daca doresti, dar depinde de localitate daca este doar o garsoniera in vila, cu intrare si dependinte separate, dar cu pereti si curte in comun sau o vila intreaga cu piscina.
In Bucuresti, de exemplu, cu 30.000 de euro te poti muta si intr-o vila, dar doar intr-un apartament al ei, cu un singur dormitor, fiind dependent de ceilalti colocatari. Potrivit datelor agentiei imobiliare Apulum 94, iti poti alege o zona foarte atractiva unde sa fie situata aceasta vila cu viitorul tau apartament, cu vecinatati frumoase si in apropierea unor parcuri, precum sunt Dimitrie Cantemir, 1 Mai, Dorobanti si Batistei.

Daca iti doresti mai mult spatiu, poti pota pentru un apartament la bloc, cu doua camere in zone bune, precum 13 Septembrie, in partea de langa Parlament, unde sunt numai constructii noi, sau un apartament de trei camere in cartierul Panduri sau langa Mall-ul din Vitan.

Pentru ofertele de locuinte de 30.000 euro trebuie insa multa rabdare in discutiile cu proprietarii, pentru ca acestia nu sunt, de regula, oameni care sa vrea sa se mute rapid. "Vanzatorii sunt in asteptarea unor oferte favorabile, iar din acest motiv numarul celor care vor sa vanda in orice conditii s-a redus", afirma Victor Mihalache, de la agentia Apulum 94.

Despre o casa individuala nu poate fi vorba intr-o zona accesibila din Bucuresti, ci doar de case demolabile sau care necesita lucrari foarte mari de reparatii, in zone unde nu exista toate utilitatile si unde strazile nu sunt asfaltate.

Nu acelasi lucru se poate spune despre orasul Ploiesti, unde oferta este mai generoasa. La 30.000 de euro poti cumpara chiar un etaj intr-o vila, e adevarat mai veche si care necesita reparatii, sau chiar o casa modesta, construita in regie proprie, dar cu suprafata de circa 100 mp construiti si cu 300 mp de teren. Laurentiu Dragulin, director al agentiei imobiliare Adler din Ploiesti, descrie aceste oferte: "Apartamentele in vile, de regula din perioada 1930-1950, ofera spatii generoase, camere luminoase, inalte, cu decoratiuni specifice epocii. De multe ori arhitectura cladirii, purtand semnatura unor arhitecti cunoscuti in epoca respectiva, individualizeaza puternic imobilul, spre deosebire de cladirile moderne, prea adesea banale si fara personalitate. Din pacate insa, starea tehnica a acestor cladiri este precara, asa incat ele necesita o renovare generala, care implica si costuri substantiale. Nu este sigur daca si ceilalti locatari ai imobilului au resurse financiare suficiente pentru a contribui la cheltuielile comune de reparatii (fatada, acoperis, instalatii sanitare, sistem de incalzire etc.)".

In ceea ce priveste profilul cumparatorilor pe piata imobiliara locala, sunt de obicei patroni de firme mici sau medii sau oameni care au lucrat cativa ani la firme din strainatate.
In ceea ce priveste localitatile din vestul tarii, diferenta intre un oras si altul este foarte mare, chiar daca in unele cazuri se afla la doar 100-150 kilometri unele de altele.

In Timisoara si Arad, cu 30.000 de euro se poate cumpara un apartament bun, ultrafinisat sau o casa modesta la periferie, care are totusi toate utilitatile si se afla in stare buna de conservare, care nu necesita reparatii imediate. "Preturile sunt in stationare, iar oferta inregistreaza si ea aceeasi stationare. Preconizam ca in perioada septembrie- octombrie va creste cererea", afirma Ramona Belejan, director de marketing al agentiei Casadomi, care are filiale in aproape toate orasele din vest.
Dar nu intotdeauna conteaza marimea orasului, ci dezvoltarea lui economica. De exemplu, in Arad casele sunt mult mai scumpe decat in Deva, iar in Hunedoara, acolo unde combinatul siderurgic, principalul angajator din zona, nu este intr-o situatie prea buna, piata imobiliara este in cadere libera. De aceasta situatie este afectata si zona imediat inconjuratoare. Cincisul, altadata o frumoasa statiune montana atractiva pentru locuitorii Devei si ai Hunedoarei, acum este o zona cu case de vacanta si terenuri foarte ieftine.
In orasele mici si neatractive economic precum Hunedoara, cu un buget de 30.000 euro poti cumpara orice vrei, de la casa cu piscina, la apartament si garsoniera, si-ti raman bani si de masina.

Cum alegeti agentul imobiliar

Cand apelati la un agent imobiliar pentru a va ajuta sa gasiti o casa, trebuie sa fiti atenti la:

21 August 2003