Contractarea unei locuințe încă din stadiul de proiect aduce avantaje de ambele părți: clienții beneficiază de un preț mai bun, în timp ce dezvoltatorii obțin finanțare pe o cale mult mai relaxată decât cea dintr-un parteneriat cu banca. Din ce în ce mai mulți jucători remarcă faptul că achizițiile de locuințe off-plan au revenit în tendințe, în 2015, inclusiv pe segmentul premium.

38120-locuinte_proiect.jpgAchiziția locuințelor din stadiul de proiect este considerată a fi metoda care impulsionează activitatea pe segmentul rezidențial, într-o piață în care finanțarea din partea băncilor rămâne dificil de obținut. Importată de peste granițe, cu ani în urmă, această practică este des întâlnită și în categoria locuințelor de lux.

„Spre deosebire de anii precedenți, când nimeni nu mai credea în randări și planșe, observăm în piață o revenire a apetitului pentru proiecte rezidențiale de calitate, cu potențial, unele dintre ele aflate în etape chiar de dinaintea obținerii autorizațiilor de construcție. Aceasta este o situația care nu a fost prezentă în piață nici înainte de perioada 2007-2008”, explică Alexandru Boff, Associate in cadrul departamentului Rezidential Crosspoint Real Estate.

Specializată pe segmentul imobiliar de lux, compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate a intermediat, de la începutul anului și până în prezent, tranzacții în valoare de 2,5 milioae euro, în cadrul unor proiecte imobiliare rezidențiale aflate încă în etapa de construcție. Potrivit reprezentanților companiei, construcțiile sunt poziționate în zone rezidențiale din nordul Capitalei, cumpărătorii fiind atât străini, cât și români, oameni de afaceri și manageri în cadrul unor companii multinaționale.

Numărul clienților care cumpără din faza de proiect a urcat simțitor, comparativ cu ultimii ani, însă comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat. Chiar dacă este vorba de locuințe aflate în faza de proiect, clienții se orientează către proprietăți potrivite pentru stilul de viață, preferând să investească banii economisiți în amenajare, nu într-o suprafață mai mare.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

2 September 2015