Restricțiile financiare îi obligă pe cei mai mulți români să locuiscă împreună cu rudele, în apartamente micuțe. Aproape jumătate din familiile din România trăiesc în locuințe cu una sau două camere, însă cu adevărat dramatic este că, în 40% dintre cazuri, este vorba despre familii cu cinci sau șase persoane, relevă cel mai recent studiu BCR.

39071-dscn5834.jpgRomânia se mândrește cu cel mai ridicat număr de proprietari din Uniunea Europeană: 96% din populație deține un cămin, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, calitatea celor mai multe locuințe de la noi din țară este departe de standardele europene, multe unități încă având camera de baie în afara locuinței sau nefiind racordate la termoficare. În plus, cele mai multe cămine românești adăpostesc familii numeroase, din generații diferite.

Aproape jumătate din familiile românești (46%) trăiesc în locuințe cu una sau două camere, arată cel mai recent studiu realizat de IRSOP la cererea BCR Banca pentru Locuințe. În orașe, unde costurile de întreținere sunt mai ridicate, procentul acestora ajunge chiar la 57%. Potrivit raportului, trăiesc în locuințe cu maximum două camere:

  • Familii cu 4 persoane (32%)
  • Familii cu 5 persoane (20%)
  • Familii cu 6 persoane (20%)

„În mod curios, tema densității excesive în locuințele românești lipsește din discuțiile publice și nu pare să preocupe pe nimeni, în afară de locatarii în cauză. Familiile înghesuite nu au nevoie de compasiune, ci de ajutor, care se traduce prin acces la finanțare, prin politici și strategii guvernamentale de îmbunătățirea locuirii și mai ales prin conștientizarea publică a riscurilor traiului înghesuit”, punctează dr. Petre Datculescu, Directorul IRSOP.

Cei care își planifică viitorul din timp, dispuși să economisească niște bani înainte de a obține un împrumut, beneficiază de condiții mai bune de creditare oferite de instituțiile financiare. Condițiile finanțărilor de tip economisire-creditare sunt clare de la început și neschimbate pe parcursul contractului. Mai mult, cei care se preocupă să economisească sunt încurajați de stat prin acordarea primei în cuantum de 25% din economiile efectuate anual, nu mai mult de 250 EUR/an (echivalent lei). La finalizarea procesului de economisire și în funcție de îndeplinirea condițiilor de repartizare, clientul dobândește dreptul de a accesa un credit cu valoarea  de 50% din suma contractată. Atât pentru sumele economisite cât și in cazul creditelor banca oferă dobânzi fixe.

„Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viață lung. Clientul încheie un contract de economisire-creditare cu o valoare care reflectă intențiile lui în domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumită sumă de bani în contul contractului său de economisire-creditare, până ajunge la suma economisită de 50% din suma contractata. Acest tip de abordare a asigurarii confortului locativ în viitor impune o planificare a resurselor financiare proprii și o disciplină financiară individuală pe un timp îndelungat”, conchid reprezentanții BCR BpL.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

14 January 2016