Locuinte sociale individuale de lux in Cartierul Tineretului




Hot News - 19.06.2006
 

Pentru edilii municipiului Cluj-Napoca, 564 de locuinte inseamna mai mult decat 1.000, iar o investitie de 229 de milioane de euro este mai mare decat una de 650 de milioane. Cel putin, aceasta este concluzia la care pare a fi ajuns o comisie speciala constituita de Consiliul Local, din care fac parte consilieri municipali si directori si care este prezidata de insusi viceprimarul Adrian Popa.

Comisia a evaluat mai multe oferte si a facut recomandarea pentru selectionarea partenerului privat ce va detine 49% dintr-o societate comerciala formata in asociere cu municipalitatea, careia ii vor reveni 51% din actiuni.

Noua societate va construi “Cartierul Tineretului”, partenerul privat asigurand integral finantarea si materializarea proiectului, in timp ce Consiliul Local va aduce drept participatie terenul de 203 ha si se va multumi apoi sa culeaga roadele, adica sa preia in patrimoniul propriu un numar cat mai mare de locuinte sociale.

Se profileaza, deci, un parteneriat public-privat dupa toate regulile, pe baza hotararii Consiliului Local Cluj-Napoca cu nr.

305/20.04.2006, care prevede: "selectarea investitorului privat interesat in constituirea societatii comerciale se face in functie de numarul de locuinte colective care vor fi predate etapizat, pana la finalizarea investitiei, catre Consiliul Local", fara a face vreo referire expresa la faptul ca locuintele predate consiliului local vor fi construite din profit sau se predau cu titlu gratuit.

Desi ne aflam de aceasta data pe malurile Somesului, comisia de evaluare a ofertelor depuse de patru firme private opereaza cu criteriul de selectie ca “pe malurile Dambovitei”, cum suna o expresie de mult conscrata.

Alegerea ei pare a se fi oprit la firma Polus Real Estate, controlata de magnatul local Arpad Paszkany, care a oferit 384 de locuinte “gratuit” si 180 din profitul viitoarei societati, dintr-o investitie de 229 milioane euro. Perdantul pare a fi societatea bucuresteana Impact S.A., cunoscut dezvoltator imobiliar listat la BVB, care a propus o investitie totala de 650 mil.

euro si 1.000 de locuinte predate Consiliului Local, din care 100 cu titlu “gratuit” si 900 din profit.
In mod evident, comisia nu numai ca a interpretat Hotararea 305 intr-o maniera originala, dar a operat cu cunostinte aritmetice strict la nivelul claselor primare. Intr-adevar, 384 de locuinte “gratuite” sunt mai multe decat 100.

Daca s-ar fi hotarat insa sa-si demonstreze “capacitatea” la examenul national care incepe chiar acum, comisia ar fi avut… surprize-surprize!
Zana surprizelor le-ar fi spus membrilor comisiei ca tot “gratuite”, din punctul de vedere al Consiliului Local, sunt si locuintele cedate de antreprenorul privat din cota sa de 49% din profit.

Aplicand corespunzator aceasta cota de 49% numarului de locuinte promise din profitul viitoarei societati, comisia ar fi aflat ca Impact SA ofera, in fapt, 100 de locuinte “gratuite” si 441 din cota proprie de profit (49% din 900), adica un total de 541. Iar Polus ofera 384 de locuinte “gratuite” si 88 din profitul propriu (49% din 180), deci un total de... numai 472!

Recapitulare. Oferta Impact inseamna o investitie de 650 de milioane de euro si 4.000 de locuinte, din care 541 sunt “cadou” pentru Consiliul Local. Oferta Polus: 229 milioane euro si 2.600 de locuinte, din care 472 “cadou”.
Dincolo de aceste cifre atat de obiective, exista si o serie de elemente pur subiective, car pun sub semnul intrebarii modul in care a operat comisia. Arhitectii spun ca proiectul prezentat de Polus aduce mai degraba cu o cazarma, cu un “carteir-dormitor” cu blocuri-lama cu opt etaje, tipic epocii ceausiste.

Criteriul profesional pare a nu fi rezistat in fata prieteniei care-i leaga din copilarie pe Arpad Paszkany si viceprimarul Popa, care a si recunoscut-o public... Este adevarat, insa, ca Polus are in oferta si un alt element irezistibil: 24 de “locuinte sociale individuale”, spre deosebire de sutele de “locuinte sociale colective” in blocuri cu apartamente.

Aceste locuinte sociale individuale afiseaza o generozitate iesita din comun, sunt “tip duplex” si au suprafete in jur de 160 mp! Numai bune pentru familii nevoiase cu 12-14 copii... Exista totusi voci care spun ca numarul acestor “locuinte sociale de lux” este suspect de apropiat de cel al numarului de consilieri municipali.

Un alt amanunt: Polus Real Estate nu aduce drept dovada a unor realizari precedente decat... afilierea la grupul trans-national TriGranit, care a fost selectionat sa construiasca, in Bucuresti, proiectul “Esplanada”. In afara de constructiile cladite de TriGranit in alte tari, Polus nu-si poate demonstra cu nimic experienta proprie.

Pana a-si adjudeca proiectul Cartierului Tineretului, Polus Real Estate trebuie sa-si clarifice relatiile cu... Departamentul National Anticoruptie! Aflam din ziarul “Adevarul” din 17 iunie ca DNA tocmai a demarat cercetarile privind tranzactia incheiata de Polus cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara pentru un teren de 24 ha din comuna clujeana Floresti.

“Potrivit Liviei Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA, se efectueaza investigatii sub aspectul comiterii unor infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice”, spune cotidianul amintit.

In cazul care a devenit atat de controversat al Cartierului Tineretului, deciza finala va reveni Consiliului Local Cluj-Napoca: un bun prilej pentru a trece peste locuintele sociale de lux si a-si dovedi “capacitatea”.


Ager Press
 

19 June 2006