Locuintele noi din Bucuresti ale caror rezervari si antecontracte au fost anulate pe parcursul anului trecut, din cauza ca persoanele care doreau sa achizitioneze respectivele unitati nu mai sunt eligibile pentru contractarea unui credit ipotecar, vor intra, in acest an, pe lista spatiilor rezidentiale destinate inchirierii, se arata in cel mai recent raport de piata al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis-Eurisko (CBRE).

Locuintele ale caror contracte au fost anulate vor intra pe lista imobilelor de inchiriat"Aproximativ 75% dintre proprietatile existente anul trecut pe piata inchirierilor de lux s-au inchiriat la valori cuprinse intre 2.000 si 5.000 de euro/luna", se precizeaza in studiul CBRE. Cele mai solicitate proprietati de inchiriat au fost locuintele cu trei dormitoare, care au reprezentat 42% din numarul total de proprietati inchiriate.

Companiile care au inchiriat cele mai multe spatii rezidentiale de lux provin din domeniul productiei industriale si energetice (46%), urmate de cele din domeniul serviciilor financiare si pentru afaceri, cate 13% fiecare.

Potrivit raportului citat, dezvoltatorii care s-au bazat pe finantarea bancara si obtinerea unor venituri semnificative din vanzarea unitatilor locative in faza de proiect se vor afla in imposibilitatea de a finaliza ansamblurile rezidentiale anuntate ori aflate in curs de constructie. Astfel, la sfarsitul anului trecut, au fost anuntate oficial primele proiecte amanate pana la stabilizarea pietei rezidentiale, iar in unele cazuri, s-a renuntat la proiect si s-au restituit banii clientilor.

Conform datelor din studiu, in 2008, a fost livrat in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov un numar-record de 3.750 unitati locative in ansambluri rezidentiale, dublu fata de livrarile din 2007, 95% dintre acestea fiind apartamente. Potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International, in a doua parte a anului trecut au fost vandute aproximativ 500 de unitati, din totalul de 3.500 la nivelul lui 2008.

De observat ca numarul de unitati achizitionate de fondurile de investitii a scazut semnificativ, de la 40% din numarul tranzactiilor efectuate in 2007 la sub 10% in anul 2008. In analiza CBRE se arata ca, anul trecut, preturile de vanzare pentru locuintele noi au inregistrat o scadere de pana la 30% comparativ cu anul 2007, iar in urmatoarea perioada se asteapta ca acestea sa sufere noi scaderi. "Locatiile exclusiviste vor deveni, in curand, inabordabile din cauza pretului si vor targeta un segment de piata mult mai restrans", explica autorii studiului.

Sursa

7 February 2009