Locuinţele construite la preţuri de criză, indiferent dacă este vorba despre case individuale sau blocuri, ar putea avea o perioadă de viaţă mai redusă. Românii trebuie să distingă între locuinţele încropite de constructorii dornici să vândă orice pentru a face un minimum de încasări pe vremuri de criză şi cele ridicate cu simţ de răspundere, chiar dacă preţul final rămâne scăzut.

23088-casa-plan.jpgDin dorinţa de a vinde cât se poate de mult într-o piaţă dificilă, cei mai mulţi constructori au ajuns să vândă la preţuri derizorii. Clienţii încântaţi de chilipiruri imobiliare se grăbesc să plătească proiectul, dar puţini sunt cei care se gândesc să monitorizeze calitatea construcţiei.

În special constructorii mici sunt predispuşi să facă greşeli fatale, atunci când ridică o locuinţă. Ei nu sunt responsabilizaţi în niciun fel, în cazul în care clădirea se prăbuşeşte. Toată lumea se gândeşte că este vina structuristului, că este vina arhitectului... constructorul este văzut ca un simplu executant. Toată lumea pare să piardă din vedere faptul că el poate sabota construcţia prin alegerea unor materiale de rabat cu intenţia de a-şi maximiza profitul.”, a spus Ciprian Ana, director al Societăţii de Construcţii Start Tehnologic Consult.

Riscurile scad, în cazul dezvoltatorilor importanţi, cu mai multe proiecte în piaţă. Investitorii pe termen mediu şi lung au nevoie de referinţe bune pentru a vinde proiectele, deci nu îşi permit greşeli elementare.

Clienţii trebuie să se implice mai mult în realizarea construcţiei, pentru a fi siguri de calitate

Singura soluţie a proprietarilor este să supravegheze, în mod constant, toate etapele de dezvoltare a clădirii. Chiar dacă nu este vorba despre un ochi avizat, constructorii predispuşi să jongleze cu materialele nu vor mai avea libertatea de a face ce vor. De asemenea, mai există şi varianta angajării unui diriginte de şantier extern. Chiar dacă acest lucru înseamnă un cost în plus, confortul adus de faptul că respectiva construcţie va rezista în timp este o încurajare în sine. La nivel macro, acest comportament al clienţilor de a alege cel mai mic preţ a avut un impact direct asupra pieţei.

Tendinţa anului 2011 a fost, din păcate, de promovare a produselor cu preţ mic, ceea ce a dus la scăderea profitabilităţii pe întreg lanţul şi va avea ca efect lucrări cu durată scurtă de exploatare, la nivel calitativ mediocru. Noi sperăm într-o reorientare a preferinţelor consumatorului înspre produsele de calitate în detrimentul celor caracterizate doar de un preţ mic, fapt care ar putea aduce efecte benefice spectaculoase în industria de profil, atât pe verticală, cât şi pe orizontală,” a declarat Răzvan Bobe, Director Cercetare Dezvoltare Baumix.

Situaţii similare sunt întâlnite şi la clienţii mari, în special cei care se ocupă de proiectele statului. În mod deloc surprinzător, cele mai multe economii se fac atunci când vine vorba despre proiectele de infrastructură, care în mod proverbial cedează chiar şi în perioada de garanţie. Responsabilii de aceste proiecte asigură că situaţiile de acest gen sunt doar excepţiile, nu regula.

Constructorii au folosit materiale ieftine, dar asta nu înseamnă că au fost materiale proaste. Preţurile au scăzut din cauza crizei. Au fost cu siguranţă şi cazuri disparate în care s-au ridicat construcţii de slabă calitate, dar nu putem vorbi despre un fenomen general", a clarificat Eugen Curteanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale.

Piaţa construcţiilor a scăzut, în anul 2011, cu un procent estimat la 20%. Pentru anul acesta se anticipează o stabilizare a pieţei, iar unii producători de materiale au început deja să îşi scumpească produsele. Procentele sunt însă mici, de până în 5-10%.

CITEŞTE ŞI Apartamentele ieftine: soluţia care i-a avantajat în criză atât pe clienţi, cât şi pe dezvoltatori

 

24 January 2012