O investiţie imobiliară în emirat se amortizează în maximum zece ani. În România, tranzacţiile imobiliare au fost „păsări rare” în primele luni din 2009. Şi în Dubai vânzările au scăzut semnificativ.

Locuinţele din Dubai, mai ieftine cu 20%Până la începerea crizei economice globale, Dubai era considerată capitala lumii din punct de vedere al  investiţiilor imobiliare. Românii au aflat repede acest lucru şi şi-au orientat şi ei investiţiile în acest teritoriu din Emiratele Arabe Unite.

De la începutul lui 2009, Zero Point Consulting, companie care intermediază cumpărarea de proprietăţi în mai multe state ale lumii, a vândut conaţionalilor noştri zece apartamente în Dubai.

„Abia am adus aceste oferte în România, dar cereri există. Mulţi oameni sunt interesaţi să cumpere proprietăţi în Dubai, dar, din cauza actualului context economic, evită să ia o decizie finală”, spune Radu Cosmin, director general Zero Point Consulting. Majoritatea celor care fac astfel de achiziţii plănuiesc să introducă proprietăţile în circuitul turistic sau să le închirieze.

Moment bun pentru achiziţii

Chiar dacă în momentul de faţă numărul tranzacţiilor imobiliare din Dubai a scăzut semnificativ, specialiştii spun că această situaţie este una provizorie. În opinia lor, este un moment chiar avantajos pentru achziţionarea de proprietăţi. Şi asta pentru că preţurile sunt mai mici, în medie, cu 20% faţă de anul trecut, potrivit publicaţiei americane Forbes, care citează un studiu HSBC .

În condiţiile în care guvernul Emiratelor Arabe Unite a anunţat oficial că va susţine piaţa, iar dezvoltatorii continuă să anunţe proiecte noi, Ahmed Shaikhani, director al Memon Investments, unul dintre cei mai mari developeri din Dubai, spune că piaţa îşi va reveni în opt-zece luni.

Preţuri ca la Bucureşti

În ciuda crizei mondiale din construcţii, în următorii doi ani vor fi finalizate în Dubai 90.000 de locuinţe noi, reiese dintr-un raport al companiei de consultanţă Jones Lang LaSalle. Preţurile proprietăţilor sunt comparabile, sau chiar mai mici, faţă de cele de pe meleagurile dâmboviţene. Un apartament cu două camere, mobilat, „ready to move”, poate fi cumpărat la un preţ de 75.000 - 80.000 euro, dar această sumă creşte în funcţie de facilităţi, calitate şi amplasanent. Chiriile  sunt în schimb destul de ridicate.

Pentru locuinţa descrisă mai sus, proprietarul cere aproximativ 2.000 euro pe lună. Locuinţele fac parte, în general, din complexuri rezidenţiale unitare, caracterizate prin lux, eleganţă şi exclusivism.  Primul român care a descoperit potenţialul acestei pieţe este Dorin Stoichescu, managing partner al firmei Dubai Investments, care a hotărat în urmă cu trei ani să facă o afacere din intermedierea vânzării de locuinţe în Golf. „Dezvoltarea Dubaiului a început în 2006, când a fost promulgată o lege prin care străinii care dezvoltă o casă au drept de proprietate şi asupra terenului de sub ea”, crede Stoichescu.

Credit ipotecar în condiţii avantajoase

Procedura prin care un român poate cumpăra o casă în Dubai este destul de simplă. Se planifică o călătorie pentru a viziona proprietăţile respective. În general, clientul este condus la aeroport de un agent al firmei din România, apoi este aşteptat în Dubai de către reprezentantul agenţiei sau dezvoltatorului.

Nu trebuie uitat că băncile din această ţară acordă credite inclusiv cetăţenilor străini. „În cazul în care doriţi un credit, îl puteti obtine chiar din Dubai, cu o dobândă anuală de 6,5%”, spune Radu Cosmin.

În plus, în Dubai, taxele de achiziţie sunt foarte mici şi nu necesită costuri suplimentare în afara celor datorate Autorităţii Funciare. „Taxele suplimentare la achiziţionarea unei proprietăţi în Dubai sunt de 2% pentru transfer de proprietate şi 2% comisionul companiei imobiliare, dacă este cazul”, detaliază Radu Cosmin. Mai mult de atât, proprietarul nu plăteşte impozit pe venit dacă închiriază sau dacă decide să vândă.

Sursa

18 March 2009