Paris rămâne oraşul cu cele mai scumpe proprietăţi din Franţa, astfel că aici s-au înregistrat şi cele mai mari creşteri de preţ pe parcursul anului trecut. Însă specialiştii avertizează că anul 2012 nu va mai fi la fel de prosper pe acest segment. O încetinire a valului de scumpiri a fost înregistrată deja din lunile de iarnă.

24214-paris_-france.jpgÎn Franţa, preţul locuinţelor a crescut cu 4,3% pe parcursul anului 2011, conform Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice (INSSE). Cu toate acestea, specialiştii susţin că vor urma vremuri mai grele. La nivel naţional, preţul proprietăţilor va coborî cu cel puţin 5-6% pe parcursul anului 2012, iar numărul tranzacţiilor va scădea cu cel puţin 8%, conform Credit Agricole.

Preţul proprietăţilor în zona Paris, la sfârşitul anului 2011, conform INSSE:

  • Paris – preţul apartamentelor a urcat cu 15%, ajungând la o medie de 8.400 euro/mp
  • Ile-de-France – preţul locuinţelor a urcat cu 11%, ajungând la o medie de 5.550 euro/mp
  • Petite Couronne – preţul mediu a crescut cu 9%, ajungând la 4.440 euro/mp
  • Grande Couronne – preţul s-a majorat cu 5%, ajungând la 3.140 euro/mp

La nivel naţional, preţul locuinţelor a urcat vertiginos de la începutul anului trecut şi până în luna septembrie, dar în ultimele trei luni ale anului 2011, ritmul scumpirilor a încetinit, conform Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari din Franţa (ANAIF). Comparativ cu anul anterior, preţul mediu al locuinţelor a crescut cu 7%, ajungând la 2.600 euro/mp. Preţul caselor unifamiliale (maisons) a înregistrat o uşoară scădere de 1% spre sfârşitul anului, după ce urcase cu circa 7% în prima jumătate a lui 2011.

Încetinirea ritmului cu care urca preţul locuinţelor se datorează mai multor factori, printre care şi retragerii pachetului de stimuli economici, ca parte a răspunsului guvernului francez la măsurile de stopare a crizei din Zona euro. Astfel, Franţa a fost recent retrogradată la AA+ de către agenţia Standard&Poor’s, pierzându-şi râvnitul calificativ de AAA.

Pe de altă parte, creşte riscul ca Zona euro să treacă printr-o nouă recesiune, ceea ce îi face pe clienţii cu bani să fie mai precauţi. Un alt factor îngrijorător este reprezentat de alegerile prezidenţiale programate pentru această primăvară, astfel că potenţialii cumpărători nu se grăbesc să îşi investească banii.

În Franţa, piaţa creditelor ipotecare este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană. În ultimii zece ani, acest segment s-a dezvoltat puternic: de la 22% din PIB în anul 2000, a ajuns la 44% din PIB în 2011. Însă din 2004 şi până în 2007, totalul creditelor ipotecare restante a crescut anual cu 14%.

CITEŞTE ŞI La Paris cererea de locuinţe depăşeşte oferta. Preţul unei proprietăţi poate ajunge şi la 25.000 euro/mp

 

5 April 2012