Ofertele imobiliare pe care le au băncile au căpătat notorietatea de a fi mai scumpe decât ce se vinde pe piaţa liberă. Acest aspect, combinat cu teama clienţilor de a cumpăra proprietatea confiscată de bancă de la altcineva, a făcut ca segmentul executărilor silite să fie unul foarte puţin activ. Totuşi, pentru cei care au disponibilitatea necesară, ofertele băncilor se pot transforma într-o afacere bună. Condiţia este să ai timp şi răbdare.

25327-executari_silite.jpgPrimul pas, pentru cei caure caută o proprietate printre cele executate silit de către bănci, este să monitorizeze atent ofertele de pe site-urile instituţiilor financiare. De asemenea, ei trebuie să fie atenţi la faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, preţurile afişate nu includ TVA. O altă informaţie demnă de luat în seamă este faptul că o bancă importantă la nivel naţional va avea mai multe oferte decât una cu o reprezentare teritorială mai mică, deci mai multe oportunităţi.

BCR, de exemplu, scoate la vânzare mai multe case şi apartamente cu preţuri de 30.000-40.000 euro.

Una dintre oferte este pentru o casă cu regim de înălţime P+1, trei camere, suprafaţă utilă de 77 mp şi un teren de 153 mp. Preţul de pornire este de 38.600 euro, fără TVA. Casa este situată în oraşul Alba Iulia.

Apartamentele şi casele executate au preţuri similare

Diferenţa mică de preţ dintre case şi apartamente este subliniată de ofertele de pe site-urile băncilor. Astfel, tot la BCR, un apartament cu trei camere şi 62 mp construiţi, într-un bloc izolat la exterior, cu termopan, uşi din lemn, parchet, gresie, faianţă şi toate utilităţile, costă 38.400 euro, fără TVA. Apartamentul este situat în oraşul Târgu Mureş.

Un preţ cu adevărat surprinzător este cel al unui apartament cu trei camere din Mediaş, judeţul Sibiu: 25.000 euro, fără TVA. Este vorba despre un apartament confort 1, cu o suprafaţă utilă de 63 mp, termopane, parchet natural şi centrală termică proprie.

Bucureştiul nu face excepţie de la preţurile reduse. De exemplu, un apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 38 mp se vinde cu 25.500 euro, fără TVA. Un inconvenient ar putea fi faptul că este situat la parter. Pentru un apartament similar, situat cu doar un etaj mai sus, preţul afişat de BCR creşte la 32.000 euro fără TVA. Tot în Bucureşti, apartamentele cu patru camere pornesc de la un preţ de 49.800 euro. Este vorba despre o locuinţă de 92 mp.

Și în portofoliul BRD se găsesc oferte similare ca preţ. O casă pe un singur nivel şi o suprafaţă desfăşurată de 164 mp cu o curte în care este amenajat un magazin cu o suprafaţă construită de 44 mp, plus un teren de 1.100 mp, costă 36.300 euro. Proprietatea este situată în judeţul Argeş, localitatea Lunca Corbului. Tot în judeţul Argeş, un apartament cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 61 mp este scos la vânzare la un preţ de 23.500 euro.

Ofertele din Bucureşti au preţuri similare cu cele din provincie

Cât despre ofertele din Bucureşti, BRD a scos la licitaţie un apartament cu patru camere şi o suprafaţă utilă de 79 mp la un preţ de 56.300 euro. Este vorba despre o proprietate din sectorul 6, de pe una dintre cele mai circulate artere. Un alt apartament, de data aceasta cu trei camere şi situat în sectorul trei, are un preţ de 30.450 euro pentru o suprafaţă de 47 mp. Iar un apartament cu două camere, generos ca suprafaţă – 50 mp şi situat în sectorul doi, costă 33.100 euro.

CEC prezintă pe site o ofertă surprinzător de mică. În Bucureşti, de exemplu, sunt prezentate doar două apartamente, amândouă cu preţuri greu accesibile. Primul dintre ele, situat în cartierul Tineretului, are trei camere, 63 mp şi un preţ de pornire de 108.000 euro. Al doilea apartament are patru camere şi o suprafaţă utilă de 91 mp, se află în zona 13 Septembrie şi are un preţ de pornire de 214.000 euro.

CITEȘTE ȘI Legislaţia, în prag de schimbare. Un nou Guvern ar putea susţine legea falimentului personal?

 

19 June 2012