Locuinţa ideală este un concept pe care toată lumea îl are în minte, atunci când porneşte în cautarea unui nou apartament sau a unei case. Ceea ce nu ştie toată lumea însă, este că perfecţiunea cere compromisuri. Iar compromisurile se pot transforma, pe termen mediu şi lung, în avantaje. Află cum îţi poate aduce profit un apartament de care toată lumea fuge sau cum o zonă rea se poate transforma într-o zonă râvnită, în timp.

29750-modern-ideal-home-design1.jpgÎn esenţă, există trei reguli pentru o investiţie imobiliară profitabilă: alege zona, zona şi iar zona. O poziţionare bună înseamnă o zonă cu reputaţie, înseamnă spaţii verzi, spaţii comerciale la discreţie, o rată a infracţionalităţii minimă şi un bun potenţial de dezvoltare. Desigur, toată lumea îşi doreşte să facă o investiţie bună atunci când cumpără o proprietate, dar lucrurile nu sunt nici pe departe atât de simple. Pentru că, înainte să fie o afacere, respectiva proprietate trebuie să fie o locuinţă. Aşadar, cei mai mulţi clienţi iau în calcul multe alte aspecte:

  • Bugetul, pentru că o zonă bună poate fi prea scumpă pentru unii
  • Calitatea şcolilor din apropiere
  • Distanţa către locul de muncă

Ca regulă generală, se spune că o locuinţă bună într-o zonă mai puţin bună pierde dramatic din valoare. Există însă şi reversul medaliei. Multe zone considerate nepotrivite pentru oamenii de calitate s-au transformat în timp în cartiere la mare căutare.

Cartiere precum Militari, Titan sau Rahova au crescut în timp şi au adus plus valoare proprietarilor de acolo

Un prim exemplu este cartierul Militari, un cartier muncitoresc, unde valoarea apartamentelor a crescut în mai multe etape, în anii dinaintea crizei. Printre factorii care au dus la acest lucru – apariţia unuia dintre primele malluri din Capitală, apoi construirea unora dintre cele mai mari centre comerciale în toate colţurile cartierului sau transformarea tramvaiului care traversează zona în metrou uşor. Acum, cartierul Militari s-a extins până după graniţele oraşului, în judeţul Ilfov. Similar, cartierul Titan este acum unul dintre cele mai bine cotate din Bucureşti. Cartierul Rahova pare să urmeze încet acelaşi trend. Datorită preţurilor mici şi apropierii de zona Unirii, mulţi dezvoltatori imobiliari au cumpărat acolo terenuri pentru proiectele lor. Iar deschiderea recentă a unui mare hypermarket aduce un nou argument de vânzare pentru proprietarii din zonă.

Zonele bune sunt cele care avantajează clientul. Totuşi, există nişte norme general acceptate

Astfel, o zonă bună este un concept cât se poate de subiectiv. La modul general însă, există o listă de criterii care ar trebui îndeplinite pentru a ajunge la acest statut.

  • Apropierea de centru şi/sau căi de acces către centru
  • Accesul la mijloace de transport în comun. Metroul este un plus
  • Distanţa până la serviciu, în cazul în care aveţi un serviciu pe care puteţi conta pe termen lung
  • Densitatea contrucţiilor
  • Spaţii verzi, parcuri, lacuri
  • Gradiniţe, şcoli, licee, în cazul familiilor cu copii
  • Zone comerciale: pieţe, supermarketuri, malluri

Clienţii trebuie să fie totuşi atenţi nu numai la calitatea cartierelor, ci şi la caracteristicile subzonei pe care o aleg.

  • Strada pe care vor locui nu ar trebui să fie prea îngustă. Ar putea deveni aglomerată, iar dincolo de traficul îndurat de proprietar, se poate să fie blocat şi accesul salvării sau pompierilor, în caz de nevoie. Accesul la bulevardul principal trebuie să fie facil
  • Reţelele de utilităţi ar trebui să fie recent renovate. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, atunci ar trebui să vă pregătăţi pentru deschiderea unui şantier în zonă, la un moment dat
  • Locurile de parcare ar trebui să fie suficiente
  • Magazinele din zonă pot face viaţa mai uşoară
  • Orientarea apartamentului ar trebui să fie spre sud, pentru o iluminare optimă
  • Gradul de infracţionalitate să fie cât mai mic

Pentru a fi sigur că zona pe care o vizezi este aşa cum îţi doreşti, este indicat să o vizitezi la diferite ore din zi. Serile sau nopţile pot scoate la iveală defecte pe care nu vrei să ţi le asumi. O discuţie cu locuitorii zonei se poate dovedi utilă. De asemenea, se poate verifica la primăriile de sector care sunt proiectele de infrastructură sau proiectele imobiliare care se vor desfăşura în viitorul apropiat. Acestea pot adăuga valoare proprietăţii în timp, chiar dacă pe termen scurt pot aduce disconfort.

CITEȘTE ȘI: Cum poate deveni o casă mai atractivă, în ochii clienţilor? Aspectul exterior, atuul care diferenţiază o proprietate de restul

 

21 March 2013