Explozia pietei constructiilor nu se reflecta si in cautarile de pe Internet ale romanilor

Doua tendinte se evidentiaza in Internetul imobiliar din tara. Romanii evita intermediarii traditionali - agentii sau brokerii imobiliari -, alegand asa-zisele site-uri fara mijlocitori, si prefera in continuare sa se intereseze despre preturile la locuintele vechi.

Internetul domeniului imobiliar a devenit o interfata importanta in zona intermedierilor de  transfer sau inchiriere de proprietati imobiliare.  Website-urile specializate in anunturi imobiliare, precum si cele generaliste reprezinta acum o alternativa serioasa la mijlocitorii clasici, agentiile imobiliare. Ritmul de dezvoltare actual al Internetului si gratuitatea serviciilor de mica publicitate online par sa nu mai lase loc de manevra pentru firmele de intermediere. Multe agentii imobiliare s-au adaptat vremurilor, lansand propriile portaluri imobiliare (gen rasig.ro, euroest.ro etc.), in timp ce altele pur si simplu au transferat pe Internet mai vechea practica a anunturilor regizate (in scopul momirii clientilor).
Pentru acestea din urma, cea mai mare amenintare a viitorului o reprezinta dezvoltarea site-urilor de „vanzare fara intermediari“. For Sale By Owner este un concept larg raspandit in Europa Occidentala si SUA, iar acum aplicat cu succes in tara de doua portaluri. Primul care a lansat in Romania acest serviciu, magazinuldecase.ro, a cunoscut o crestere exploziva in ultimii ani. Potrivit datelor trafic.ro, acest site se afla in top 10 al celor mai accesate portaluri imobiliare din Romania (14.850 vizitatori in perioada 3-10 martie a.c.). Serviciul consta in facilitarea tranzactiilor imobiliare direct intre partile tranzactiei, intr-un format virtual, sub forma unei galerii de prezentare. Listarea propriu-zisa este realizata doar de proprietarii site-ului, fara a permite introducerea unei proprietati de catre alte persoane.
In realitate, aceste site-uri (magazinuldecase.ro sau casefaraintermediari.ro), desi declara ca elimina intermediarul, nu fac altceva decat sa inlocuiasca un agent real cu un intermediar virtual. E drept ca la un pret mult mai mic fata de comisioanele practicate pe piata imobiliara. Spre exemplu, pe site-ul casefaraintermediari.ro, pretul pachetului de baza pentru promovarea unei proprietati imobiliare este de 79 lei, iar la magazinuldecase.ro variaza intre 119 si 779 lei. Foarte putin fata de 2 pana la 5% dintr-o valoare de zeci sau chiar sute de mii de euro, cat incaseaza in mod normal un agent imobiliar. Piata descopera cu satisfactie aceste alternative mai ieftine, iar cresterile realizate de site-uri (magazinuldecase.ro, casefaraintermediar.ro) sunt exemplificative.

Locuintele vechi, la mare vizitare
Internetul romanesc este compus astazi din peste 40.000 de site-uri, din care cel putin 1.630 sunt dedicate domeniului imobiliare si constructii. La acestea se adauga site-uri de anunturi care, iarasi, au continut important cu tematica imobiliara (peste 220 de adrese). Totodata, exceptand topicurile din categoria divertisment, cultura si sport, imobiliare este unul dintre cele mai cautate cuvinte din Internetul de limba romana. Spre exemplu, potrivit trafic.ro, in saptamana 3-9 martie 2008, utilizatorii de Internet au accesat peste 33.700 de cautari ale cuvantului imobiliare. In aceeasi saptamana, doar un eveniment precum lansarea noului model Sandero de la Dacia (circa 82.600 cautari) a putut deturna atentia romanului internaut de pe zona imobiliara. Nici problemele legate de taxa de prima inmatriculare, nici cele ale preturilor din magazine (cunoscute ca „dictatura hipermarketurilor“) nu au fost la fel de interesante pentru utilizatorul de Internet.

Site-urile care atrag cele mai multe cautari
Majoritatea site-urilor aflate in top 20 al celor mai accesate site-uri de imobiliare sunt de anunturi imobiliare (15), doua sunt site-uri de anunturi generale, un site de intermedieri imobiliare si doua site-uri de informare in domeniul constructiilor noi.
Portalurile cu cei mai multi vizitatori sunt anunturi-on-line.ro si anuntul.ro (Anuntul Telefonic), cu peste 145.000 de vizitatori, respectiv 111.000 vizitatori (in perioada 3-10 martie a.c.). Ce ii intereseaza pe romani pe site-urile de anunturi generale este lesne de inteles daca o sa comparam aceste date cu cifrele privitoare la cuvintele-cheie cautate. Astfel, potrivit trafic.ro, pe Internetul romanesc s-au realizat circa 19.485 de cautari in categoria anunturi, 16.137 anunturi imobiliare, 8.270 anunturi auto si 5.562 anunturi matrimoniale, toate efectuate in intervalul 3-10 martie.
Dintre site-urile specializate in anunturi imobiliare, doar 10 portaluri au peste 10.000 de vizitatori pe saptamana. Din cele zece, exceptand run.ro, un portal care listeaza ofertele membrilor sai (peste 250 agentii imobiliare din Bucuresti), toate celelalte site-uri afiseaza fie anunturi ale particularilor si agentiilor, fie doar oferta agentiilor (ca in cazul eimobiliare.ro, site detinut de agentia Nick Intermed din Capitala). Totodata, la fel ca immo-land.ro - un portal imobiliar infiintat de sibienii de la ImmoLand Company -, majoritatea site-urilor care au ca ancora principala listarea anunturilor de vanzari si inchirieri imobiliare ofera si informatii adiacente, adica stiri imobiliare, proiecte de ansambluri noi, legislatie, finantare, dictionar juridic etc.
Unul dintre cele mai traficate site-uri regionale este romimo.ro (8.320 vizitatori/ saptamana). Desi se declara portal imobiliar al pietei imobiliare din Transilvania, din cele peste 51.000 de anunturi listate, 41.000 vizeaza judetul Timis.  
Portalul rez.ro face parte dintr-o alta categorie de site-uri. Un proiect creat de Creditlink, broker de credite imobiliare, rez.ro este unul dintre cele mai documentate portaluri imobiliare pe segmentul constructiilor noi. Site-ul listeaza oferta a circa 432 de proiecte rezidentiale (ansambluri si cladiri de apartamente, cartiere de vile) din toata tara, totalizand peste 64.000 de apartamente si 13.000 de case si vile. Din aceeasi categorie face parte si site-ul celor de la Jasp Real Estate, companie care promoveaza proiecte de mici ansambluri de apartamente din Capitala.

Sursa

26 March 2008