Bucureştenii au fost cei mai conştiincioşi dintre români în ceea ce priveşte încheierea poliţei de asigurare obligatorie: la sfârşitul lunii iunie, peste două treimi dintre locuinţe erau asigurate. Locuitorii judeţelor Constanţa şi Timiş au fost aproape la fel de atenţi, peste jumătate dintre locuinţele de aici fiind asigurate.

20259-asigurare.jpgLa nivel național, la sfârşitul lunii iunie, numărul locuinţelor asigurate depăşise 3,3 milioane. Dintre acestea, aproape 2,8 milioane beneficiază de asigurări facultative, iar 580.000 au asigurări obligatorii. Astfel că gradul total de cuprindere în asigurare a fondului locativ al României este de peste 40%, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Cel mai mare procent al locuinţelor asigurate este în:

• Bucureşti - 64%
• Constanţa - 53%
• Timiş - 51%

„În luna iulie, vânzările de poliţe obligatorii emise de PAID au continuat să crească, chiar într-un ritm considerabil. Cel mai probabil, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu asigurările facultative, drept pentru care estimez că în prezent avem un grad total de cuprindere în asigurare în jur de 45%. Am convingerea că trendul de creştere va continua, astfel încât tot mai mulţi oameni să fie protejaţi prin asigurare" declară preşedintele CSA, Angela Toncescu.

Procentul este dublu faţă de perioada anterioară implementării Legii nr. 260/2008, astfel că preşedintele CSA consideră evident că introducerea obligativităţii asigurării a impulsionat şi asigurările facultative. Cu toate acestea, există şi judeţe care nu se înscriu în tendinţa generală încurajată de CSA, unde locuitorii nu sunt foarte impresionaţi de obligativitatea impusă de lege.

Cel mai mic grad de asigurare a căminelor este în:

• Vaslui - 21%
• Gorj şi Maramureş - aproape 30%

Aproape trei sferturi (peste 73%) dintre asigurările facultative valabile la sfârşitul lunii iunie au fost încheiate pe parcurscul primelor şase luni ale acestui an. Restul a fost încheiat sau reînnoit în anul trecut, se mai arată în comunicatul CSA.

CITEȘTE ȘI PAID a plătit prima daună totală, în valoare de 20.000 de euro


8 August 2011