Preţul locuinţelor din Focşani este mult mai mic faţă de acum trei ani, dar piaţa încă nu s-a stabilizat. Apartamentele s-au devalorizat în fiecare an, în ultimii trei ani. Mai mult de atât, scăderea de preţ a fost impulsionată şi de românii stabiliţi în străinătate, care au venit anul acesta să lichideze proprietăţile rămase, practicând preţ de dumping.

20961-focsani_theater.jpgPreţul apartamentelor din Focşani a coborât faţă de anul trecut, dar parcă nu suficient, cumpărătorii încă aşteaptă să mai scadă. Din cauza situaţiei economice dificile, clienţii nu profită de această scădere pentru a achiziţiona cu bani mai puţini ceea ce nu-şi permiteau acum câţiva ani. Puţinii clienţi care mai au bani sunt interesaţi de apartamentele cele mai ieftine din piaţă.

„Numărul treanzacțiilor este comparativ cu cel de anul trecut, dar preţul apartamentelor a mai scăzut cu aproximativ 20%. Segmentul apartamentelor ieftine este cel mai căutat (garsoniere şi apartamente cu două camere). Cel mai slab sector imobiliar este cel al terenurilor şi al caselor scumpe" afirmă Aurică Valentin, consilier imobiliar în cadrul agenţiei First Home.

Pe de altă parte, există şi opinii mai pesimiste, care descriu piaţa imobiliară din Focşani în termeni multe mai negri. Puţinii focşăneni care mai au bani nu sunt interesaţi nici măcar de apartamentele ieftine, ci s-au mutat cu chirie.

„Situaţia din piaţa imobiliară este mai rea decât anul trecut. Tranzacţiile sunt destul de rare, atât de apartamente, cât şi de terenuri. Doar segmentul închirierilor este mai activ - cumpărătorii care nu au reuşit să îşi achiziţioneze o locuinţă, stau cu chirie şi din cauza faptului că, faţă de alte oraşe, chiriile sunt relativ mici" descrie Vasile Bucă, administratorul agenţiei imobiliare Velas.

• Garsonieră - 19.000 euro
• Apartament cu două camere - 30.000 euro
• Apartament cu trei camere - 40.000 euro

Principalul criteriu al cumpărătorilor de apartamente nu este neapărat zona sau preţul, ci suprafaţa locuinţei (se caută cele cu două camere), nivelul (majoritatea preferă etajul 1 sau 2) şi tipul de bloc - clienţii nu doresc apartamentele situate în blocurile înalte din Focşani, ci preferă construcţiile cu trei-patru niveluri.

Stranierii au stricat piaţa

Scăderea preţului locuinţelor din Focşani a fost impulsionată de românii care lucrează în străinătate. Anul acesta, ei au venit hotărâţi să scape de apartamentele de la bloc şi, pentru că nu au avut mult timp la dispoziţie pentru a negocia cum trebuie, au practicat preţuri de dumping.

„În lunile iulie şi august, au venit mulţi români din străinătate care au tras piaţa în jos - au vrut să-şi vândă apartamentele într-un timp foarte scurt, astfel că au scăzut mult preţul. Pot da exemplul unui apartament din cartierul Sud, care în mod normal se tranzacţionează cu preţul de 25.000-30.000 euro, care s-a vândut cu 20.000 euro. Aceştia şi-au cumpărat locuinţele acum mult timp, când preţul era încă în dolari, iar piaţa nu explodase. Aşa că acum au vândut sub preţul pieţei, dar tot au ieşit în câştig" spune reprezentantul agenţiei Velas.

Sunt mai multe motive pentru care proprietarii care locuiesc în străinătate şi-au vândut apartamentele din Focşani. Sunt unii care şi-au cumpărat locuinţe în ţări străine, iar acum nu mai au aceleaşi salarii acolo, dar au rate pe care nu le mai pot suporta. Alţii au început să-şi construiască lângă Focşani case cu suprafeţe generoase, dar nu mai au aceleaşi venituri ca înainte pentru a le putea finisa. Mai sunt alţii care au închiriat apartamentele de aici, dar pentru că nu locuiesc în ţară şi nu le pot supraveghea, le-au plecat chiriaşii, lăsându-i cu datorii la întreţinere.

Terenurile de lângă oraş sunt singurele care se mai tranzacţionează

Terenurile atractive din centrul oraşului s-au tranzacţionat acum mulţi ani, dar încă mai sunt oferte. Preţul acestora a coborât cu aproximativ 60% faţă de anii de glorie ai pieţei imobiliare. Cu toate acestea, cererea este cu mult mai mică decât oferta.

„Încă mai sunt terenuri libere în oraş, iar preţul variază între 90 şi 130 euro/mp. Preţul acestora era, în 2008, în jurul a 250-300 euro/mp. S-au devalorizat destul de mult şi încă vor continua să mai scadă. Sunt clienţi interesaţi, dar nu se duc la capăt tranzacţiile. Cerere ar fi, aproximativ 20% dintre clienţi întreabă de terenuri, dar aceştia încă mai aşteaptă scăderi de preţ" susţine reprezentantul agenţiei First Home.

„Acum trei ani erau foarte mulţi clienţi care erau interesaţi de casele vechi din centrul oraşului, mai precis de terenul pe care erau construite. Şi acum sunt multe scoase la vânzare, dar cumpărătorii nu mai sunt dispuşi să ofere preţul pe care îl cer proprietarii. Clienţii se gândesc la costurile de demolare, iar proprietarii se gândesc la valoarea construcţiei, la utilităţile deja trase. Cererea nu se mai întâlneşte cu oferta, aşa că nu se tranzacţionează" explică administratorul Velas.

A coborât destul de mult şi preţul terenurilor de la periferia oraşului, iar acelea se şi tranzacţionează. Cea mai căutată zonă este Petreşti, după spusele agenţilor imobiliari, urmată de Goleşti. În 2008, în aceste zone, preţul ajunsese chiar şi la 100 euro/mp.

• Petreşti - între 13 şi 30 euro/mp
• Goleşti - între 10 şi 20 euro/mp

Piaţa chiriilor continuă să fie dinamică

În cazul apartamentelor închiriate, cererea a crescut semnificativ din luna august. Chiriaşii sunt, în continuare, numeroşi, astfel că acest segment rămâne foarte activ, susţin agenţii imobiliari din Focşani.

• Garsonieră - 120 euro/lună
• Apartament cu două camere - 170 euro/lună
• Apartament cu trei camere - 250 euro/lună

CITEȘTE ȘI Stranierii salvează piaţa imobiliară din Baia Mare


16 September 2011