Germania are una dintre cele mai solide economii din Zona euro, însă locuitorii săi au o avere simţitor mai mică decât italienii sau spaniolii, arată un raport realizat de Banca Centrală Europeană (BCE). În timp ce unele state fac eforturi considerabile pentru a depăşi momentele dificile din punct de vedere economic, analiza BCE evidenţiază că locuitorii unor ţări îngenuncheate de criză nu au o viaţă atât de grea precum se crede.

29883-economii.jpgStatele nordice susţin financiar statele mai slabe din sudul Europei, însă locuitorii acestora din urmă au un nivel de trai mai bun, relevă o analiză realizată de Banca Centrală Europeană (BCE) în statele din Zona euro. Cu toate acestea, raportul nu ia în calcul avantajele asigurate de stat, precum infrastructura sau protecţia socială, ci pune accent pe rata de împroprietărire, dimensiunile gospodăriei sau deţinerea unei mici afaceri. Drept urmare, locuitorii din sudul Europei par să aibă o viaţă mai bună, notează publicaţia Wall Street Journal.

Analiza se bazează pe date din 2009 şi 2010, când criza datoriilor din Zona euro era abia la început. La acel moment, locuitorii din Luxemburg erau cei mai înstăriţi, cu o avere netă  medie ce depăşea700.000 euro/gospodărie. Cipru se afla pe locul doi, conform aceloraşi date, cu 670.000 euro/gospodărie. La polul opus se aflau slovacii, cu o medie de 80.000 euro/gospodărie.

  • În Italia, averea medie netă ajunge la 275.000 euro/gospodărie, în timp ce Spania înregistrează o medie de 291.000 euro/gospodărie, iar Franţa 233.000 euro/gospodărie
  • În Germania, averea netă este de 195.000 euro/gospodărie, în Olanda ajunge la 170.000 euro, în timp ce în Finlanda depăşeşte uşor 161.000 euro

De asemenea, suprafaţa căminelor este mai generoasă în ţările sudice, iar rata de împroprietărire este mai scăzută în nordul continentului, Germania fiind unul dintre statele cu cei mai mulţi chiriaşi. De exemplu, băncile germane cer clienţilor avansuri mai mari decât în ţările din sudul  Europei, iar dobânzile la creditele ipotecare sunt mai mari. Pe de altă parte, programele sociale sunt mult mai bine puse la punct în statele nordice, însă raportul BCE nu a luat în considerare astfel de aspecte, luând în calcul doar proprietăţile imobiliare, vehiculele, depozitele bancare, investiţiile şi pensiile, scăzând din valoarea acestora ipotecile sau alte datorii.

În anumite ţări, impunerea unor taxe pe avere sau pe depozitele bancare mari ar putea părea justificată în lumina analizei BCE, consideră analişti citaţi de WSJ, iar măsuri drastice de acest gen ar reduce puternic costurile pentru statele cu situaţie financiară solidă din Zona euro. 

 

NU RATA Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

 
 

11 April 2013