Romania ocupa locul al patrulea in Europa in functie de stocul de centre comerciale noi anuntate pentru perioada 2008-2009, fiind depasita doar de Rusia (3,2 milioane mp de proiecte noi), Ucraina (2,8 milioane mp) si Spania (1,98 milioane mp), se arata in cel mai recent raport emis de consultantul global in real estate, Cushman & Wakefield.
 Stocul actual de 910.000 mp de centre comerciale noi din Romania se va tripla pana la sfarsitul anului 2009, proiectele anuntate insumand o suprafata de peste 1,8 milioane de mp, fara a include extensiile centrelor comerciale deja existente.

“Principalul motiv pentru care tara noastra este atat de atractiva pentru dezvoltatorii internationali de centre comerciale este reprezentat de stocul extrem de redus de spatii comerciale moderne date in folosinta. Astfel, daca media din Uniunea Europeana este de peste 195 mp/1.00 locuitori, in Romania avem doar 40,9 mp/1.000 locuitori, in timp ce Cehia are deja 158,5 mp/1.000 locuitori, Polonia 142 mp/1.000 locuitori, iar Ungaria 120 mp/1.000 locuitori. Stocul redus, marimea pietei, cresterea economica si imbunatatirea puterii de cumparare din ultimii ani fac din Romania una din principalele destinatii pentru dezvoltatorii internationali, fapt demonstrat de numarul mare de proiecte anuntate” a explicat Razvan Gheorghe (foto), directorul Cushman & Wakefield Activ Consulting.

In 2007, au fost inaugurati in total 8,2 milioane de mp in Europa, corespunzatori unui total de 320 de centre comerciale noi si 54 de extinderi. Dintre acestia, peste 256.000 mp de centre comerciale noi si extensii au fost inaugurati in Romania, ceea ce reprezinta o crestere a stocului cu 39,2% .

“In momentul de fata, piata spatiilor de retail este dominata de un sentiment de confuzie. Exista o cerere foarte mare din partea jucatorilor internationali care vor sa intre pe piata locala si ne asteptam ca aproximativ 85.000 mp sa fie livrati in acest an”, a declarat Monica Barbu, director al departamentului de retail din cadrul companiei de consultanta imobiliara  Colleirs International.

Reprezentatul Colliers este de parere ca multe dintre orasele cu peste 150.000 de locuitori au fost supra-aglomerate de centre comerciale si ca doar 40% dintre proiectele anuntate vor fi livrate pe piata, deoarece populatia din zona nu va putea suporta un numar prea mare de centre comerciale.

“Ritmul de dezvoltare a incetinit, pentru ca nu se realizeaza un procent suficient de pre-inchiriere. Chiriile, intre 24 si 27 euro/mp plus servicii, vor scadea usor, chiriasii ancora, in special supermarketurile, putandu-si impune cel mai bine conditiile”, a adaugat Monica Barbu.

In acest an, in Europa, vor fi inaugurati putin peste 11 milioane de mp, aceleasi numar fiind estimat si pentru anul urmator, aducand totalul suprafetei de centre comerciale europene la 134 milioane mp pana la sfarsitul lui 2009, de la prezenta valoare de aproape 112 milioane mp, in crestere cu 20%.

Boris van Haare Heijmeijer, Head of European Retail Services la Cushman & Wakefield, este de parere ca cele mai multe dintre dezvoltari sunt in Europa Centrala si de Est, unde stocul de spatii noi de retail porneste de la o valoare foarte scazuta, in timp ce pietele mai mature de centre comerciale continua sa joace un rol cheie in revigorarea centrelor oraselor.

“Un numar mic de proiecte din Marea Britanie au fost amanate din cauza unor motive ce tin de finantare sau preturi, dar dincolo de acest fapt, in restul Europei nu sunt semne ca prezenta criza a creditelor are o influenta asupra dezvoltarilor de centre comerciale anuntate”, a mentionat Boris van Haare Heijmeijer.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar.

Sursa

29 May 2008