Pentru municipalităţile care vor să le ofere locuitorilor cele mai bune condiţii de trai, se apropie o nouă oportunitate. Primăriile din toată ţara pot câştiga un întreg loc de relaxare ecologic, cu condiţia să se implice în curăţarea şi îngrijirea oraşului. Titlul de „Oraşul Reciclării” a fost ratat de Bucureşti anul trecut, după o luptă strânsă cu mai multe oraşe înscrise în concurs.
Prima parte a anului viitor înseamnă o nouă şansă pentru Bucureşti şi nu numai
să ofere locuitorilor o zonă de agrement nouă, ecologică, la standarde europene. Proiectul va fi implementat gratuit de organizatorii concursului „Oraşul Reciclării”, localităţii care va avea cel mai reposabil comportament faţă
de mediu.
„Victoria va aparţine, şi de această dată, localităţii care va colecta separat cea mai mare cantitate de deşeuri de ambalaje şi care va avea un sistem de colectare separată de calitate: pubele de colectare accesibile populaţiei, cu un aspect curat şi îngrijit şi deşeuri de ambalaje depuse separat corect. Autorităţile locale au un rol critic în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor legale de reciclare – este vorba despre reducerea lunară, cu 15%, a cantităţii de gunoi depus pe groapă şi reciclarea a 50% din deşeul menajer până în 2020.”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Sectorul 1 din Bucureşti: cel mai aproape de titlu, anul trecut
Aparent, lupta se duce pentru un loc de relaxare impecabil. În realitate însă, miza este mult mai mare: fără implicarea autorităţilor locale în creşterea performanţelor sistemului de colectare separată şi reciclare, nu putem atinge standardele europene impuse în domeniu. Anul trecut, câştigătorul concursului a fost oraşul Tulcea, unde proiectul a fost deja implementat. În imediata apropiere, pe locul doi, a fost Sectorul 1 din Bucureşti, urmat îndeaproape de Satu Mare, Sfâtu Gheorghe şi Focşani. În total, în concurs s-au înscris 20 de primării, în speranţa că vor obţine marele premiu.
„Proiectul Pallet Picnic Park este o zona gândită astfel încât să poată fi uşor replicată în orice spaţiu. Modulele realizate în totalitate din paleţi din lemn – locurile de relaxare, mesele, suporturile pentru biciclete, grătarele – toate elementele se încadrează perfect în cadrul natural, fiind totodată extrem de practice pentru a putea fi amplasate în locuri variate şi în structuri diferite”, continuă oficialul Eco-Rom Ambalaje.
Locul de picnic Eco poate fi implementat şi de primăriile care nu participă la concurs
Pentru municipalităţile care vor mai mult, există însă şi posibilitatea modificării proiectului după nevoile oraşului. Chiar şi pentru primăriile care nu participă la concurs. Organizatorii sunt dispuşi să ofere tuturor celor interesaţi planul de amenajare al proiectului.
„Complexitatea stilului de amenajare poate creşte, locaţia se poate schimba – ne gândim acum la o zonă de picnic amplasată pe malul unui lac sau la o zona de picnic amplasată la marginea unei păduri, dar, în acelaşi timp, modulele de paleţi de lemn pot fi adaptate cerinţei locale: de la şezlonguri pentru zona de mare şi până la foişoare pentru zona de munte. Cât despre ediţia a II-a a competiţiei „Oraşul Reciclării” pregătim un premiu surpriza de care sperăm să se bucure toţi locuitorii oraşului câştigător. ”, continuă Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
După finalizarea lucrărilor la locul de picnic Eco, amplasamentul este luat în responsabilitate de către Primăria câştigătoare, care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă menţinerea şi îngrijirea locului de picnic, precum şi de asigurarea tuturor serviciilor de securitate aferente. Potrivit legii picnicului, amenzile pentru nerespectarea normlor variază între 100 şi 50.000 lei.
CITEŞTE ŞI: România vrea eco-oraşe: localităţi absolut independente de gaze naturale, petrol sau cărbune
24 September 2013