Piaţa imobiliarã londonezã revine cu picioarele pe pãmânt dupã aproape 20 de ani de creşteri neîntrerupte. Dupã ani buni de supremaţie în topul celor mai scumpe proprietãţi din lume, în 2009, pentru prima datã Londra este detronatã de Monte Carlo şi Moscova.

LONDRA: mai mulţi cumpãrãtori de case strãini, decât engleziValoarea medie a unei proprietãţi din Marea Britanie a scãzut în ultimele 12 luni cu 17,6%, pânã la nivelul de 147.746 lire sterline, potrivit Nationwide Building Society, cea mai mare instituţie de credite ipotecare din insulã, relateazã BBC News.

Cea mai durã loviturã a primit-o Anglia, unde preţurile au scãzut în medie cu 110 lire sterline pe zi sau cu circa 36.650 lire sterline în ultimele 12 luni.

 În luna martie a acestui an, preţul mediu al unei locuinţe din Anglia a ajuns la 202,447 lire sterline, ceea ce înseamnã o scãdere de 16,6 procente, faţã de aceeaşi perioadã a anului trecut, potrivit cifrelor publicate de zoopla.co.uk.

În Ţara Galilor scãderea a fost mai micã decât în Anglia. Acolo, preţul unei proprietãţi s-a redus pe zi cu 68 lire sterline. În comparaţie cu 2008, în luna martie a acestui an, valoarea medie a locuinţelor din Ţara Galilor a scãzut cu 14,7%, ajungând la 144.954 lire sterline.

Cea mai micã ieftinire s-a înregistrat în Scoţia, unde preţul mediu al locuinţelor a scãzut cu 42 lire sterline pe zi, atingând în luna martie valoarea de 146.640 lire sterline.
Studiile aratã cã cel mai mult s-au depreciat proprietãţile individuale. Acestea au înregistrat zilnic, în medie o scãdere de 150 lire sterline, în timp ce apartamentele au cunoscut o scãdere de 93 lire sterline pe zi.

Proprietarii din Londra şi din regiunea de Sud-Est sunt marii perdanţi. Asta dupã ce, în ultimul an, preţurile proprietãţilor din capitala Angliei au picat, zilnic, în medie cu 202 lire sterline, aproape dublu faţã de valoarea înregistratã la nivel naţional. Sunt însã zone din Londra, cum ar fi Kensington, unde scãderea a fost şi de 719 lire sterline pe zi, adicã aproape de cinci ori mai mult decât media pe ţarã.

Scãderea preţurilor atrage interesul strãinilor

Scãderea preţurilor locuinţelor din Londra, pânã nu demult cel mai scump oraş din lume, atrage privirile investitorilor din Orientul Mijlociu, Rusia şi din Centrul Europei, care se gândesc sã cumpere proprietãţi în capitala Angliei.

"Este un moment bun pentru cine vrea sã-şi cumpere o casã la Londra. E bine ştiut cã locuinţele de aici erau şi încã sunt destul de scumpe. Cei care au bani şi vor sã investeascã aici obţin preţuri bune în aceastã perioadã de crizã. Pot negocia mai mult, vânzãtorii sunt dispuşi sã facã acest pas," declarã pentru presa insularã James Blackburn, directorul unei agenţii imobiliare din Londra.

Aproape 80% din persoanele din Orientul Mijlociu contactate de agenţia imobiliarã Property Vision, filialã a HSBC Private Bank, s-au arãtat interesate sã cumpere o proprietate în Marea Britanie. De asemenea, interesul este în creştere şi în Rusia, precum şi în unele ţãri din Europa Centralã.

Şi reprezentanţii agenţiei imobiliare londoneze, Douglas and Gordon au declarat pentru presa din Regat cã numãrul persoanelor din Orientul Mijlociu, Italia şi Franţa, interesate de locuinţele din Londra a crescut cu 20%.
"În prezent, 70% din tranzacţiile imobiliare din centrul Londrei sunt efectuate de cumpãrãtori strãini. Cumpãrãtorii strãini care dispun de cash cautã acum sã negocieze tot felul de proprietãţi din toate zonele Londrei " a declarat Ed Mead, directorul agenţiei imobiliare Douglas and Gordon, noteazã publicaţia Property Wire.  

Cu toate cã preţul locuinţelor londoneze a scãzut puternic, acestea rãmân printre cele mai scumpe proprietãţi din lume. Pânã în 2008, londonezii erau primii în topul celor mai scumpe proprietãţi, dar din 2009 au cãzut pe locul trei, fiind "detronaţi" de locuitorii din Monte Carlo şi Moscova.

În centrul Londrei, se ajunge la 20.756 dolari/mp. Astfel, oraşul de pe Tamisa ocupã locul trei dupã Monte Carlo şi Moscova în topul oraşelor cu cele mai ridicate preţuri din punct de vedere rezidenţial.

 

19 May 2009