Aproape 60% dintre liderii retailului internaţional au ca principală destinaţie Londra. Conform celui mai recent raport întocmit de CB Richard Ellis, capitala Marii Britanii este urmată la mare distanţă de Paris  - 49% şi New York - 47%, la capitolul destinaţii de top pentru comerţul internaţional.

Londra, preferata retailerilor de marcăPe locul patru în clasament se situează Dubai-ul, a cărui importanţă pentru lumea retailului de top creşte văzând cu ochii.

Transformarea sa este firească având în vedere dezvoltarea explozivă recentă din Dubai, care a dus la apariţia unui stoc semnificativ de noi spaţii comerciale, apetitul regiunii pentru brandurile internaţionale, dar şi reţeaua de francize care îi ajută pe retaileri să se extindă eficient pe această piaţă.

Primele zece locuri ale clasamentului sunt ocupate de cele mai importante capitale ale Europei, care ocupă şapte din cele zece destinaţii preferate de retailerii de top. "Dominarea continuă a Europei în ceea ce priveşte cele mai populare destinaţii de retail din lume are, fără îndoială, un impact pozitiv asupra contextului geo-politic al regiunii.

Uniunea Europeană este una din cele mai de succes poveşti, în sensul că moneda comună, platforma legală şi reţeaua de legături istorice şi culturale fac retailul internaţional mai atrăgător şi mai direct", a precizat Peter Gold, Head of EMEA Cross Border Retail, CB Richard Ellis.

Oraşele din Asia au fost şi ele puternic reprezentate în acest top mondial, Tokyo, Singapore, Hong Kong şi Beijing plasându-se între primele 15 destinaţii preferate de retailerii internaţionali. Bucureştiul ocupă locul 76 în topul destinaţiilor la nivel mondial în ceea ce priveşte prezenţa retailerilor internaţionali, 14% dintre aceştia fiind branduri de lux.

Studiul CBRE a comparat prezenţa retailerilor internaţionali în oraşele principale cu modul în care aceştia s-au extins în oraşele secundare. Astfel, în timp ce capitale precum Londra şi Parisul continuă să atragă majoritatea retailerilor internaţionali, oraşele secundare, precum Manchester şi Lyon atrag numai 60% dintre retailerii internaţionali prezenţi de regulă în capitale.

Studiul anual al CBRE a luat în calcul 280 dintre retailerii internaţionali de top din 67 de ţări.

22 April 2009