La inceputul acestui an, italienii au devenii cei mai mari cumparatori de active imobiliare londoneze, luand-o inaintea rusilor. Alaturi de greci, ei fug de taxele impuse in tara lor.

23871-londra-novembre.jpegPana de curand, rusii au fost imbatabili. De cinci ani, ei au fost principalii cumparatori, dupa britanici, de imobile in centrul Londrei. 2012 anunta schimbari majore in clasament.

Potrivit unui studiu al agentiei imobiliare Knight Frank, italienii au asigurat la inceputul acestui an, 7,3% din achizitii, fata de 7,2% in cazul rusilor. Valoarea medie a tranzactiilor lor, concentrate in special in cartierele Fulham, Chelsea, South Kensington sau Notting Hill, se ridica la 2,4 miliarde de euro, mai putin spectaculoasa comparativ cu cea a rusilor, de 5,8 miliarde de euro. Dar italienii au fost mai multi.

In 2011 , grecii au fost vedetele pietei londoneze de imobiliare. Impreuna cu italienii, ei au investit anul trecut 406 milioane de euro, fata de 209 milioane cu un an inainte si au reprezentat 10% din totalul achizitiilor realizate de straini in capitala Marii Britanii. Diferenta este ca, acum, cumparatori nu mai sunt rezidentii straini, ale caror investitii sunt stabile, ci marile averi care-si plaseaza banii in afara zonei euro, pentru a fugi de explozia taxelor din tarile lor de origine.

In opinia lui Liam Bailey, de la Knight Frank, „de la izbucnirea crizei datoriilor, multi italieni bogati cauta adapost pentru averile lor dincolo de zona euro. Iar Londra pare o piata sigura”, spune expertul. In Italia totul a inceput dupa venirea la putere a noului premier Mario Monti, in noiembrie anul trecut.

„Odata cu Monti, explica Gianluca Verzelli, vicepresedintele bancii Akros, s-a trecut la o taxare mai directa a patrimoniului imobiliar. Avand in vedere ca preturile erau oricum destul de ridicate in Italia, reflexul italienilor de a-si indrepta privirile spre alte piete s-a accentuat”, adauga el.

In acest context, capitala britanica a reusit sa intoarca pagina crizei imobiliare. Luna trecuta, pretul mediu al unui bun imobiliar la Londra a afisat o crestere anuala de 11%, cu un volum al vanzarilor in progres cu 85%. De cand au atins cel mai coborat nivel , in martie 2009 , la cateva luni de la prabusirea bancii americane Lehman Brothers, pretul la imobiliare a avansat cu 43%.

Aceasta redresare este insa stabila? Pentru moment, Londra nu are de ce sa-si faca griji. Expertii de la Knight Frank afirma ca anul acesta preturile vor mai spori cu inca 5%. Atuurile capitalei sunt numeroase: „O moneda slaba, o rentabilitate locativa puternica si respect pentru proprietatea privata”, a rezumat Laurent Lakatos, director la FInabury Properties.

 

Sursa

14 March 2012