Londra este printre cele mai importante metropole pe plan global, este oraşul care lansează tendinţe în numeroase domenii, dar şi una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice la nivel mondial. Proprietăţile londoneze sunt vânate de cei mai bogaţi oameni din lume, iar piaţa imobiliară din capitala britanică demonstrează stabilitate chiar şi în timpul turbulenţelor economice.

28626-harrods1.jpgCapitala şi cel mai mare oraş din Marea Britanie, Londra are în spate o istorie de mii de ani, iar timp de câteva sute de ani a fost cel mai important oraş din lume. În prezent, Londra este cel mai important centru financiar din lume, alături de New York. Capitala britanică dă tonul în numeroase domenii – educaţie, artă, media, cercetare sau turism. Londra este oraşul-vedetă al Europei – animat la orice oră din zi şi din noapte, plin de atracţii turistice, servit de cinci aeroporturi internaţionale, cu un număr uriaş de teatre, puburi, cluburi şi centre comerciale, cosmopolita metropolă atrage zeci de milioane de turişti anual.

  • Londra este cel mai aglomerat oraş din Europa, cu o populaţie de 8,17 milioane locuitori
  • Între 1831 şi 1925, Londra a deţinut titlul de oraşul cu cel mai ridicat număr de locuitori din lume
  • În capitala britanică se vorbesc circa 300 limbi străine, iar populaţia din zona metropolitană atinge 14 milioane locuitori

Piaţa imobiliară londoneză a fost afectată de criza financiară mondială, însă proprietăţile s-au devalorizat mult mai puţin comparativ cu alte capitale europene. Aceasta a fost ajutată şi de interesul miliardarilor din toate colţurile lumii, care au văzut în Londra un oraş sigur, cu o piaţă imobiliară stabilă şi mediu de afaceri lipsit de riscuri. Mai mult de atât, la finalul lui 2010, când întreg mapamondul se lupta cu recesiunea, Londra a atras atenţia prin inaugurarea celei mai scumpe clădiri din lume. Astfel, titlul de cea mai costisitoare proprietate a trecut la un penthouse din One Hyde Park, care a costat 140 milioane lire sterline.

Londra nu este numai una dintre cele mai interesante destinaţii turistice, ci şi cel mai scump oraş din insulă

În capitala Marii Britanii pot fi găsite unele dintre cele mai interesante şi cele mai costisitoare proprietăţi din lume, acestea fiind amplasate în special în cartierele din vestul şi nordul Londrei. Cu toate acestea, întreaga piaţă imobiliară este mai scumpă decât în orice alt oraş britanic, locuinţele medii fiind mult mai scumpe şi decât în alte capitale europene, astfel că nu oricine îşi permite să achiziţioneze o proprietate aici.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo:

  • Apartament central – 9.900 euro/mp
  • Apartament semicentral – 5.300 euro/mp

Activitatea de pe piaţa imobiliară londoneză este intensă indiferent de condiţiile economice, oferta de locuinţe fiind extrem de bogată, lucru nesurprinzător pentru un oraş ce se întinde pe o suprafaţă de 1.570 kilometri pătraţi. Costul locuinţelor diferă de la un cartier la altul, cele mai scumpe proprietăţi găsindu-se în centrul metropolei, în timp ce cartierele din sudul şi estul oraşului oferă cele mai accesibile unităţi locative.

Deşi bogată, oferta de locuinţe de închiriat nu face faţă cererii uriaşe

Nici chiriile nu sunt mai prejos faţă de preţul locuinţelor, Londra având cele mai mari costuri de închiriere din Marea Britanie şi printre cele mai ridicate din Europa. În schimb, capitala britanică este un magnet pentru turiştii, oamenii de afaceri, studenţii şi angajaţii din întreaga lume, astfel că piaţa chiriilor este susţinută de o cerere continuă.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.700 euro/lună; semicentral: 1.100 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 3.200 euro/lună; semicentral: 2.000 euro/lună

Oferta de apartamente de închiriat este vastă, însă nu acoperă cererea uriaşă. Cele mai noi locuinţe oferite spre închiriere sunt amplasate în ansambluri rezidenţiale din zona Docklands / Canary Wharf, şi vin la pachet cu numeroase facilităţi. Deşi de cele mai multe ori proprietarii îşi închiriază locuinţele pe minimum şase luni, se pot negocia şi şederi săptămânale.

CITEȘTE ȘI: Las Vegas, vedeta strălucitoare a Americii

 

8 December 2012