Se ştie clar că pentru pasionaţii de yacht-uri, barca este a doua casă. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în cazul lui Lucian Mândruţă, un împătimit al yachtingului. Prezent la Regata  organizată weekend-ul trecut pe Marea Neagră, Lucian Mândruţă ne-a vorbit despre pasiunea lui.

De unde acest hobby cu yacht-urile?

Acum patru-cinci ani mergeam la hotel Europa, eram în relaţii bune cu George Copos şi el mi-a zis că şi-a luat un yacht cu vele, eu mă gândeam atunci la o barcă şi i-am zis că şi eu aş vrea una cu motor.

El mi-a spus "Nu, nu, cu motor în niciun caz. Nobilitatea mării e cu vele, nu cu motor. Haide să îţi arăt!" M-a urcat pe o barcă cu motor, am mers până în larg, apoi am ridicat velele. În momentul în care s-a oprit motorul şi a urmat liniştea aceea de larg, de vele, cu zgomotul valurilor , am fost prins şi am zis asta e.

Sunt la a doua barcă, până la yacht mai avem. Este o barcă cu vele, făcută de o firmă despre care ea zice că ar fi firmă de yacht-uri, dar eu o consider totuşi o barcă, un yacht vorbeşte despre lux.

O barcă cu vele vorbeşte despre limitele tale, despre capacitatea ta şi un pic despre o anumită modestie. Oamenii care navighează cu vele sunt mai degrabă, oameni modeşti şi care nu vor să demonstreze nimic altora.

Oamenii care îşi iau bărci cu 1000 de cai putere sub carenă, da, acolo vorbim de yacht-uri. Noi suntem velişti. Acesta este al doilea velier pe care îl am. Am mai avut înainte un velier cu motor mai mic.

Nu ştiam ce să fac, motor-velă, motor-velă? Şi am luat ceva intermediar. Am navigat cu barca aceea până la Istanbul, greu de tot cu o barcă de şapte metri să ajungi la Istanbul, cinci oameni la bord, dormeam cu rândul.

După am dat-o şi am luat o barcă mai mare de zece metri care este o barcă cu vele adevărată, adică are stabilizator dedesubt de o tonă, are vele profesionale, nu de curse, dar oricum bune. Are lucrurile care contează pe o barcă cu vele şi anume tot ceea ce o transformă într-o casă.

Este o a doua casă de lux?

O a doua casă, nu e o casă de lux. Deşi dacă stau să mă gândesc că grădina mea este de dimensiunile Mării Negre, aş putea spune că este o casă de lux, dar în interior nu cred că pot spune că am mai mult de 15 mp, nu sunt sigur că am atât. Am însă toate dotările pe care le am acasă.

Am frigider, aragaz, duş, chiuvete, curent, atunci când suntem la mal ne legăm la reţeaua de curent a portului, acolo unde portul are. Putem dormi şase oameni pe barca aceasta, ceea ce este mai mult decât suficient pentru noi care suntem cinci.

Deci, da este o casă, iar o barcă după o vreme îţi devine la fel de dragă ca o casă adevărată pe pământ pentru că găseşti înăuntru lucrurile tale, ţi le laşi acolo, de la periuţa de dinţi până la tricouri şi şepci, casetofonul şi discurile cu melodiile preferate, câteodată mai laşi şi calculatorul ca să scapi de el la Bucureşti ş.a.m.d.

Avem cărţile noastre, mai câte o poză, lucruri de genul acesta. Ele transformă un obiect construit de nişte cetăţeni talentaţi în Germania, într-o casă în care românul se simte confortabil.

Să înţeleg că atunci când veniţi în vacanţă nu vă mai cazaţi la hotel?

Nu, nu am mai dormit la hotel la Marea Neagră de foarte multă vreme, de vreo doi sau trei ani, dormim pe barcă. Ieşim mai ieftin, nu trebuie să faci niciodată rezervare, poţi să vii la orice oră vrei tu, nu te întreabă nimeni nimic, în afară de asta faţă de hotel aici ai mai multe dotări decât într-o cameră obişnuită de hotel. Pot să-mi las frigiderul să-mi ţină rece până mă întorc, am aragazul unde pot să-mi mai gătesc.

Aveţi de gând să mai investiţi în acest domeniu?

Se spune că nu există niciodată o barcă prea mare, că există o barcă mai mare pe care ţi-o doreşti. Dar pe de altă parte, tot cei care fac yachting de multă vreme sunt două zile fericite în viaţa unui proprietar de yacht.

Ziua în care îl cumpără şi ziua în care îl vinde, între e numai grijă. Mi-aş dori o barcă mai mare, mai de curse ca să mai şi câştig regate nu numai să particip.

Mi-aş dori o barcă în care să nu mă dau cu capul de o mulţime de chestii de sus pentru că ea are 1.80 cm şi eu am 1.82 cm. Dar a venit criza şi ne dorim pur şi simplu să trecem de ea, nici nu ne mai dorim o barcă mai mare sau mai mică. Sperăm să trecem cu bine şi toată lumea să iasă cu bine din chestia asta.

10 August 2010