A început anotimpul renovărilor, iar schimbarea gresiei sau a faianței este una dintre cele mai comune operațiuni. Modelul plăcilor de ceramică pare să fie singura alegere importantă, dar specialiștii avertizează că trebuie să avem în vedere mai multe aspecte. De exemplu, alegerea unui adeziv nepotrivit poate mări cu până la trei ori costurile întregii lucrări.

37342-adeziv.jpgMajoritatea proprietarilor sunt preocupați de calitate, iar atunci când renovează, încearcă să aleagă cele mai bune materiale. Dar de multe ori, există anumite aspecte pe care un ochi nespecializat le poate trece cu vedere. La înlocuirea plăcilor ceramice, nu este important doar producătorul acestora, modelul sau culoarea; adezivul are un rol la fel de important, iar un produs de calitate inferioară crește de până la trei ori costul lucrării, avertizează specialiștii.

„Pentru alegerea corectă a adezivului trebuie ținut cont de o serie de lucruri foarte importante, precum locul unde se face placarea – interior/exterior, solicitările și traficul la care sunt supuse plăcile și tipul gresiei și al faianței. În cazul în care nu se ține cont de aceste aspecte, sau se alege un adeziv de calitate inferioară, cheltuielile totale ale lucrării pot fi chiar de trei ori mai mari decât inițial”, arată Petrișor Grindeanu, National Sales Manager Distribution Sika România.

  • La montarea plăcilor ceramice pentru o suprafață de 40 metri pătrați, se folosește în medie o cantitate de circa 400 kg de adeziv (în funcție de cât de netedă este suprafața)
  • În acest caz, prețul adezivului variază între 120 lei și 480 lei (în funcție de calitatea produsului)
  • Pe lângă adeziv, o astfel de lucrare necesită și achiziția de șapă autonivelantă, mortar de reparație, mortar hidroizolant, chituri de rosturi, latex pentru chituri și sigilant. Costul acestor produse variază între 200 lei și 500 lei

„Astfel, în cazul unei placări a băii și bucătăriei dintr-un apartament, costurile materialelor necesare montajului și finisării încep de la 320 lei și pot ajunge la circa 980 lei, în funcție de calitățile și performanța produselor alese”, concluzionează reprezentantul Sika România.  

Diferența de preț între produse se resimte în durata de viață a lucrării

La prima vedere, nu pare nicio diferență între produsele cu prețuri distincte, cel puțin nu pentru cei care nu lucrează în domeniu. Însă specialiștii avertizează că alegerea incorectă a adezivului și a celorlalte materiale necesare montajului poate duce la probleme majore precum dezlipirea și chiar crăparea plăcilor, sau infiltrații de apă. În acest caz, este necesară demontarea întregii suprafețe, refacerea planeității suprafeței și reluarea montajului într-un timp mult mai scurt decât în mod normal.

„O placare ceramică are o durată de viață chiar și de 20 de ani, însă alegerea de produse de calitate inferioară o poate scurta chiar și la câteva luni. În acest caz, costurile pentru a se ajunge la ambientul dorit se pot chiar tripla deoarece la suma inițială se adaugă costul demontării, al noilor materiale și al montajului, fără a mai pune la socotelă deranjul, mizeria și timpul pierdut”, punctează Petrișor Grindeanu.  

Producătorii de astfel de materiale observă că numărul celor care se informează mai atent este în creștere – din ce în ce mai mulți români pun pe primul loc calitatea, în detrimentul produselor ieftine. Cel mai mulți cumpărători vin bine informați în magazinele de specialitate, știu ce caută, fiind, de cele mai multe ori, îndrumați de meseriași sau de consultanții de la raft. În același timp, extrem de important este și renumele companiei producătoare.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

10 June 2015