Autoritățile bucureștene au cheltuit sume uriașe cu lucrările de amenajare a trotuarelor de pe Calea Victoriei, însă acestea au fost realizate fără proiect și fără autorizație de construire. Potrivit specialiștilor, lucrările rezultate pun în pericol utilizatorii spațiului public, astfel că vor fi sesizate organele de urmărire penală.

38337-calea_victoriei.jpgPrimăria Capitalei a încălcat legea, când a executat lucrările la trotuarele de pe Calea Victoriei. Mobilierul urban din această zonă a fost instalat fără existența unui proiect și a unor autorizații de construire, astfel că reprezentanții Inspectoratului Regional în Construcții București-Ilfov (IRCBI) au afirmat că vor face demersuri pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Controlul IRCBI a scos la iveală faptul că bolarzii de pe trotuarele Căii Victoriei au fost montați atât fără aviz, dar și fără proiect. Potrivit specialiștilor, administrația a cheltuit sume mari de bani pentru realizarea unei zone de risc: „Viața și întegritatea oamenilor este pusă în pericol în cazul în care aceștia cad accidental peste blocurile de granit ce ies din trotuar. Situația este cu mult mai periculoasă în cazul bolarzilor montați în imediata vecinătate a pistei pentru biciclete. Bicicletele pot atinge o viteză de deplasare de 5-7 ori mai mare decât cea a unui pieton. În cazul unui biciclist care se dezechilibrează la o viteză de 20-30 km/h, impactul în zona capului, a pieptului sau a coloanei cu un bolard de granit de forma celor montați pe Calea Victoriei poate transforma un accident banal într-unul fatal”, precizează reprezentanții ActiveWatch Romania, organizație de drepturile omului, implicată în campanii de advocacy cu privire la dezvoltarea urbană sustenabilă.

Autoritățile bucureștene au încălcat prevederile Normativului NP 051-2012, potrivit căruia:

  • Pe traseele de deplasare trebuie evitată amplasarea de obstacole precum: obiecte de mobilier urban agățate pe pereții clădirilor sau independente, bolarzi, stâlpi.
  • Obstacolele cu o înălțime mai mică de 75 cm creează situații periculoase pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
  • Obstacolele trebuie realizate cu forme și gabarite care să permită detectarea lor de către persoanele care folosesc bastonul alb pentru nevăzători.
  • Obstacolele trebuie realizate astfel încât forma lor să atenueze impactul în caz de lovire.

„Autoritățile locale din București dețin rușinosul record ca, după ani de zile în care au avut la dispoziție bugetele celor 7 Primării, să nu accesibilizeze nicio stradă la nevoile persoanelor cu dizabilități, conform Normativului în vigoare. Prin modul în care s-au aprobat, verificat, recepționat și plătit proiectele din ultimii ani, funcționarii din București au încălcat drepturile persoanelor cu dizabiliăți și au irosit sume importante de bani. Nerespectarea Normativului privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap îi afectează pe toți cei care, prin taxele și impozitele plătite, contribuie la bugetele locale din București. De exemplu, conform informațiilor din presă, prețul lucrărilor de ”modernizare” de pe Calea Viotoriei s-a dublat, față de valoarea inițială”, subliniază reprezentanții ActiveWatch Romania.

Rezultatele controlului Inspectoratului de Stat în Construcții demonstrează că, prin nerespectarea legii, au rezultat cheltuieli mai mari, iar lucrările rezultate pun în pericol utilizatorii spațiului public. Demersurile asociațiilor OPTAR și AcvtiveWatch sunt susținute de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO) prin Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

5 October 2015