Vrei să renovezi? Investește inteligent, astfel încât să se reflecte în prețul de vânzare al proprietății, la momentul în care vei dori să găsești un cumpărător. Anumite îmbunătățiri cresc valoarea locuinței, deși nu sunt spectaculoase. IMOPEDIA.ro îți recomandă trei investiții care nu doar că durează o viață, dar reprezintă și o bilă albă, în ochii potențialilor clienți.  

37972-imbunatatiri.jpgIntenționezi să investești niște bani în propria locuință? Mobilierul futurist sau culoarea violentă a zugrăvelii pot atrage complimente din partea prietenilor și pot reprezenta o demonstrație de îndrăzneală, însă în ochii majorității potențialilor cumpărători, nu vor fi decât un element perturbator. Cu toate acestea, există anumite îmbunătățiri care pot crește valoarea proprietății, în eventualitatea unei vânzări.

Terasa blocului sau acoperișul casei

Potrivit proprietarilor de apartamente aflate la ultimul etaj al blocurilor ridicate înainte de 1990, printre cele mai bune investiții realizate în ultimii ani se numără reparația terasei. Chiar dacă a fost un proces îndelungat, întrucât lucrurile se derulează mai încet în cadrul unei asociații de proprietari, beneficiile au fost vizibile imediat, încă de la prima ploaie. O astfel de investiție nu are un efect la fel de spectaculos pentru proprietari precum schimbarea mobilierului de bucătărie, însă atunci când vine vorba de vânzarea apartamentului (indiferent de nivelul la care se află), terasa reparată este o bilă albă în ochii potențialilor cumpărători.  

În cazul caselor individuale, înlocuirea acoperișului are un rezultat mult mai vizibil, îmbunătățind simțitor imaginea exterioară a locuinței. Dincolo de beneficiile resimțite de locatari, o astfel de investiție ridică valoarea proprietății, întrucât majoritatea executanților oferă garanție pe perioadă îndelungată. Potrivit unui studiu realizat de Homedeck, un acoperiș nefuncțional este în top 3 motive de neliniște ale proprietarilor, depășind lacunele de securitate sau problemele instalației electrice.

Ușa de la intrare

Cu un rol estetic aparent lipsit de importanță, ușa de la intrare este, de fapt, cea care creează prima impresie. Fie că vorbim de un apartament la bloc sau de o casă cu grădină, ușa de la intrare reprezintă primul contact pe care îl are un vizitator cu locuința. Schimbarea ușii învechite îmbunătățește aspectul exterior al căminului, fiind o bilă albă în ochii potențialilor cumpărători. Potrivit unui studiu realizat de Remodeling Magazine, o ușă metalică își recuperează în întregime valoarea investiției, la o eventuală vânzare a proprietății.

Cel mai important argument pentru înlocuirea unei uși vechi cu un produs de calitate este securitatea. Numeroși proprietari cred că o ușă modestă nu atrage atenția hoților, însă reprezentanții Poliției avertizează că numărul spargerilor de locuințe este în continuare alarmant. Costurile înlocuirii ușii de la intrare nu reprezintă altceva decât o investiție în siguranța personală și a bunurilor proprii, iar specialiștii ne sfătuiesc să alegem produse cât mai de calitate, pentru a îngreuna, pe cât posibil, misiunea eventualilor infractori.

Parchetul din lemn masiv

De cele mai multe ori, dușumeaua din lemn masiv are o viață mai îndelungată decât a proprietarului, subliniază specialiștii, mai în glumă, mai în serios. Deși este o investiție mai costisitoare decât cea în plăci de ceramică și necesită un pic mai multă atenție, parchetul de lemn masiv oferă un plus de eleganță căminului, crescându-i totodată valoarea – potrivit agenților imobiliari, potențialii cumpărători rețin întotdeauna acest detaliu, fiind atrași de proprietățile cu astfel de finisaje.

Oferta actuală este mult mai bogată decât în urmă cu un deceniu, întrucât cererea a crescut semnificativ. Potrivit producătorilor din acest domeniu, cel mai vândut rămâne parchetul de stejar masiv, însă sunt apreciate și calitățile parchetului de nuc, de cireș sau de paltin, cele mai multe nemulțumiri fiind legate de cel de bambus. Un alt avantaj al acestui produs este că montajul poate fi realizat chiar de către proprietari, atenționând însă că instalarea corectă reprezintă cheia unui rezultat final mulțumitor.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

18 August 2015