Tronsonul Râul Doamnei - Eroilor este unul cu adevărat necesar pentru Bucureşti. El acoperă zonele Ghencea - Drumul Taberei, unele dintre cele mai aglomerate din oraş, mai ales la ore de trafic intens. Magistrala va fi gata în 2014.

17059-metrou.jpgContractul prin care va fi construit tronsonul M5 are valoarea de 215 milioane euro, fără TVA. Jumătate din bani vin de la Banca Europeană de Investiţii şi jumătate de la bugetul de stat.

"Este un contract care poate a fost ironizat mult în perioada anterioară, dar când avem manageri serioşi, toate proiectele pot să devină realitate", a spus într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Deşi o bună parte dintre lucrări vor fi executate în subteran, o altă parte vor fi de aşa natură încât vor încurca traficul în suprateran.

„Sigur vor fi restricţii de trafic în zonele unde vor fi staţiile, dar nu se va aglomera mai mult decât la orice lucrare obişnuită de infrastructură în oraş", a declarat directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Tronsonul va avea nouă staţii, în lungime de 6,2 kilometri şi va deservi 200.000 de locuitori ai zonei. În schema iniţială, Râul Doamnei trebuia să fie a doua staţie a magistralei, după Ghencea.

Staţiile M5 şi conexiunile

Râul Doamnei ↔ Brâncuşi ↔ Romancierilor ↔ Parc Drumul Taberei ↔ Drumul Taberei 34 ↔ Favorit ↔ Orizont ↔ Academia Militară ↔ Eroilor 2 [M3] [M1] ↔ Haşdeu [M4] ↔ Cişmigiu ↔ Universitate 2

Planurile Metrorex includ metrouri şi în zonele Bragadiru şi Otopeni

Boagiu a declarat că Metrorex intenţionează să investească 8,5 miliarde euro în perioada 2014-2020. Fondurile vor fi folosite, printre altele, pentru a construi noi magistrale de metrou, dar şi pentru achiziţii:

• Magistrala 5 - Drumul Taberei-Eroilor-Universitate-Piaţa Iancului-Pantelimon (în 2016)
• Magistrala 6 - Piaţa Victoriei-Otopeni, pentru care se va organiza o licitaţie în al doilea semestru din 2012
• Magistrala 7 - Bragadiru-Voluntari, care va fi realizată prin parteneriat public-privat
• Achiziţia de 37 noi terenuri

Potrivit Ancăi Boagiu, la 30 iunie anul acesta vor fi puse în funcţiune două staţii noi - Pajura şi Parc Bazilescu aflate pe Magistrala 4, Gara de Nord-Laminorul.


16 March 2011