O importantă zonă comercială, bancară şi industrială, Lyon este şi un oraş extrem de atractiv. Deşi este faimos pe plan internaţional mulţumită bucătăriei tradiţionale ieşită din comun, are şi alte atracţii. Pe lângă clădirile în stil renascentist sau construcţiile cu arhitectură franceză clasică, Lyon deţine un complex universitar faimos, nenumărate opţiuni de shopping şi o viaţă de noapte dinamică.

23389-lyon_1.jpgImportant oraş în peisajul naţional, Lyon este capitala departamentului Rhône. Oraşul are multe de oferit – atracţii turistice (precum Basilica Notre Dame de Fourvière sau Muzeul de Artă Contemporană din Lyon), alei special amenajate pe marginea râului, nenumărate spaţii verzi îngrijite în detaliu sau centrul istoric impresionant, care a intrat şi în prestigoasa listă a Patrimoniului Mondial UNESCO. Centrul Vechi al Lyonului şi-a păstrat străduţele pavate cu piatră cubică şi clădirile medievale, fiind împărţit în trei zone: St. Georges, St. Jean şi St. Paul.  

Lyon este un oraş elegant, astfel că proprietăţile imobiliare de aici tind să fie costisitoare, spre deosebire de cele amplasate în alte regiuni din Franţa. Deşi preţul variază de la o zonă la alta a oraşului, cele mai scumpe şi luxoase proprietăţi sunt cele din al 6-lea arrondissement, în timp ce clienţii cu un buget limitat ar trebui  să se orienteze către cel de-al 3-lea şi cel de-al 4-lea arrondissement. Cartierul rezidenţial Tête d'Or este preferatul familiilor, iar oamenii de afaceri care vor să fie aproape de zona business aleg cartiere precum Part-Dieu şi Villeurbanne.

Apartamentele închiriate turiştilor costă dublu faţă de cele fără servicii incluse

23391-lyon_centru_istoric.jpgOferta de apartamente de închiriat în regim hotelier este bogată în Lyon, iar multe vin la pachet cu un peisaj spectaculos spre apă. Este vorba despre studio-uri şi apartamente cu unul sau două dormitoare, complet mobilate, deosebit de luxoase şi cu diferite servicii incluse în preţ. În schimb, acest gen de locuinţe scoate din buzunarul clientului o sumă lunară dublă faţă de apartamentele fără servicii incluse.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 550 euro/lună; semicentral: 520 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 970 euro/lună

De obicei, preţul locuinţelor închiriate în regim hotelier se stabileşte per noapte, dar apartamentul poate fi ocupat şi o săptămână sau mai multe, iar clienţii ce petrec perioade mai îndelungate se bucură de reduceri substanţiale. Pe lângă mobilă luxoasă, electrocasnice moderne sau servicii de curăţenie incluse, multe dintre aceste locuinţe beneficiază şi de facilităţi comune cu alţi locatari, precum piscină sau sală de fitness.

Piaţa imobiliară din Lyon atrage investitori internaţionali

23393-lyon_3.jpgLyon a rezistat climatului economic dificil mulţumită unei pieţe imobiliare mature, care nu a tolerat speculaţiile, unde proiectele de calitate au întâmpinat nevoile oamenilor de afaceri. Astfel că Lyon este în primele şase poziţii în clasamentul celor mai atractive zone urbane din Europa de Vest, pentru investitorii din sectorul de real estate. Mai mult de atât, este poziționat și în clasamentul celor mai interesante oraşe din Europa, conform analizelor Colliers.

Preţ mediu al apartamentelor din Lyon, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 3.250 euro/mp
  • Apartament semicentral – 2.500 euro/mp

Pentru a achiziţiona o locuinţă în Franţa, potenţialii clienţi trebuie să prezinte contractul de muncă, dovada fişelor de salariu, precum şi un paşaport valid. Dacă nu are toate documentele în regulă, cumpărătorul are nevoie ca un cetăţean francez sau o instituţie financiară să garanteze pentru situaţia lui.

Pe lângă costurile proprietăţii, clienţii trebuie să mai achite taxe în valoare de circa 10% din valoarea imobilului. Mai mult de atât, cumpărătorii nu trebuie să piardă din vedere faptul că vor plăti o taxă anuală locală, care se calculează în funcţie de suprafaţa proprietăţii. 

CITEȘTE ȘI: În Mumbai, preţul proprietăţilor rezidenţiale este uluitor


11 February 2012