Mai mult decât imobiliare!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Pădurile, la control: mafia lemnului, atacată de autorități

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 1502

Domeniul forestier din România este dominat de haos, abuzuri și mica înțelegere. Așa a fost întotdeauna, iar acest lucru a condus la o realitate terifiantă: doar un sfert din suprafața țării mai este împădurită, comparativ cu 80%, în vremurile de demult. Lipsa sancțiunilor a fost principala problemă care ne-a condus aici, dar inițiativele Consiliului Concurenței de la începutul acestui an aduc speranța că lucrurile s-ar putea îmbunătăți.

padureConsiliul Concurenței a început o investigație, în domeniul exploatării și prelucrării lemnului. Inițial, aceasta se reducea la licitațiile organizate între direcțiile silvice Alba și Hunedoara, dar pe măsură ce investigația a evoluat, tot mai multe probleme au ieșit la suprafață. Astfel, întregul proces a fost extins asupra altor șase companii din domeniu, respectiv Holzindustrie Schweighofer, Egger Romania, Kronospan Sebeș, Silva Logistic Services, Alredia și Lacul Codrilor. Acestea sunt suspectate de înțelegeri, la licitațiile Romsilva.

Au apărut noi indicii privind posibile înțelegeri între companii din domeniu pentru împărțirea pieței, surselor de aprovizionare și fixarea prețurilor în cadrul licitațiilor organizate de către Romsilva. Aceste noi indicii ne-au determinat să extindem investigația la nivel național", arată Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Acesta este un tip de abuz frecvent întâlnit în acest domeniu, iar autoritățile preferă să pretindă că nu văd ce se întâmplă. Pentru suma potrivită, bineînțeles.

Aceste lucruri sunt posibile în absența unor reglementări clare și a unui set de sancțiuni dure, pentru cei care practică aceste abuzuri. Corupția chiar a luat amploare în ultimii ani, ceea ce susține tăierile ilegale. Similar, retrocedările ilegale, făcute cu încălcarea flagrantă a legii, joacă un rol extrem de important”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ștefan Niță, manager manager S38, agenție imobiliară specializată în terenuri agricole, intravilane și forestiere.  

Consecințele unui asemenea mediu se resimt în special în județe precum Suceava, Harghita, Argeș, Maramureș sau Cluj. Argeșul conduce însă detașat acest top, cu peste 6.000 de tăieri ilegale. În toate celelalte zone, numărul tăierilor ilegale este estimat la aproximativ 2.000. cumulate însă, aceste sume au un impact puternic.

Doar un sfert din suprafața țării noastre mai este împădurită, respectiv 6,2 milioane de hectare. Media țărilor din Uniunea Europeană este de 42%, iar în vremuri străvechi, pădurea acoperea 70-80% din suprafața întregii țări. În ultimii 25 de ani au fost tăiate 366.000 de hectare de pădure”, continuă Ștefan Niță.

În paralel cu investigațiile aflate în derulare, autoritatea de concurență are în derulare o anchetă sectorială pe piața lemnului în cadrul căreia sunt analizate structurile și mecanismele de funcționare. Consiuliul s-a concentrat pe sectorul forestier încă din vara anului trecut, când a întocmit un set de recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial în acest sector. Din cauza defrișărilor masive, România a ajuns să ocupe locul patru în Europa pe harta riscului dezastrelor naturale. În special alunecările de teren amenință anual sute de oameni, care rămân fără case.

CITEȘTE ȘI: 

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
300Imopedianew.jpg

RSS
Primeste stirile pe e-mail
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
gama300_250.jpg
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video