Emrah Gultekin priveşte străzile înguste şi faţadele sărăcăcioase ale blocurilor muncitoreşti din cartierul Balat al Istanbulului şi îşi imaginează un viitor cartier de lux, cu privelişti spectaculoase, dar unde şi preţurile să fie pe măsură.

14669-13-m-istanbul-ss.jpgDezvoltatorul imobiliar în vârstă de 37 de ani plănuieşte să renoveze peste 60 din clădirile cartierului, majoritatea datând de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Balat este înconjurat de zidurile bizantine ale vechii cetăţi şi se află în imediata apropiere de zonele turistice ale oraşului.

"Cafeneaua cartierului era folosită de traficanţii de droguri, acum face parte dintr-un colegiu universitar. Zona are foarte mult potenţial, însă momentan nimeni nu vrea să se mute aici", spune Emrah, citat de Bloomberg.

Gultekin spune că se aşteaptă la o creştere de şapte ori a preţurilor în următorii cinci ani până la 5.500 de dolari pentru metrul pătrat. O astfel de evoluţie ar plasa cartierul modest din prezent la nivelul preţurilor cerute pentru apartamentele din zonele rezidenţiale de lux ale oraşului.

Institutul Naţional de Statistică din Turcia publică date care relevă o creştere a PIB-ului de 34% din 2003 şi până în prezent, sub conducerea premierului Recep Tayyip Erdogan. O parte importantă a acestei creşteri se datorează evoluţiilor pozitive înregistrate în regiunea emergentă din estul ţării Anatolia.

Noii îmbogăţiţi susţin piaţa

Murat Ignebekcili, analist imobiliar la EFG Istanbul Securities, spune că "mulţi oameni cu lichidităţi se mută din regiunea Anatolia în Istanbul. În general, caută apartamente în centru, dar nu găsesc. Se vor dezvolta proiecte imobiliare importante în această zonă".

Cartierul Balat, în prezent obiectiv protejat al UNESCO, a fost în trecut unul dintre cele mai strălucitoare zone ale oraşului.

Cu un secol şi jumătate în urmă, aici locuiau comunităţile de negustori turci, evrei, greci şi armeni.

În timpul tulburilor ani '90, cartierul a devenit prada dependenţilor şi a traficanţilor de droguri, a imigranţilor săraci şi a altor elemente infracţionale.

Balat, compania lui Emrah Gultekin, speră să transforme clădirile putrezite din lemn într-un lanţ de birouri, magazine şi clădiri rezidenţiale ce vor gravita în jurul facultăţii de arte ce tronează în cartier.

Dezvoltatorul imobiliar plănuieşte să investească aproximativ 1.500 de dolari în fiecare metru pătrat pe care îl va renova, pentru a obţine din vânzare aproape dublul sumelor dedicate acestui proiect.

Ipera, un alt dezvoltator imobiliar din Istanbul, a pus ochii pe Balat după ce costurile pentru alte cartiere centrale din oraş au devenit mult prea mari.

În ultimii cinci ani, Emre Baran, cofondatorul Ipera, a investit 6 milioane de dolari în renovarea unor obiective imobiliare din apropierea turnului Galata, zona de divertisment a oraşului.

"Zona s-a transformat rapid dintr-o mahala a oraşului într-unul dintre cele mai căutate cartiere", spune proprietarul Ipera.

Luxul este la mare căutare

Piaţa proprietăţilor rezidenţiale de lux din Istanbul a crescut mai mult de două ori în perioada 2002-2008, ajungând la 7.300 de dolari pentru metrul pătrat.

Criza i-a determinat pe imobiliari să accepte preţuri cu 15% mai mici in 2009, în jurul a 6.200 de dolari. Dezvoltatorii turci speră că la începutul anului viitor preţurile vor reveni aproape de vârfurile atinse în perioada de boom.

Nesihan Karagoz, analist la Oyak Securities în Istanbul, spune că "există loc pentru creşteri pe piaţa din Turcia. Ne aşteptăm ca tinerii să înceapă să cumpere case odată ce veniturile vor începe să crească".

Proiectele imobiliare care au început să invadeze cartierele istorice ale Istanbulului nu sunt văzute cu ochi buni de către unii rezidenţi, care consideră incorectă decizia autorităţilor locale de a licita la pachet drepturile de renovare pentru arealuri locative substanţiale.

Emrah Gultekin spune că proiectele lui nu au întâmpinat până acum tensiuni din partea rezidenţilor pentru că negociază cu fiecare proprietar în parte. "Oferim compensaţii rezidenţilor pentru ca aceştia să se mute în alte zone pe perioada renovărilor derulate de noi", spune dezvoltatorul turc.


Sursa

29 October 2010