Daca nu ai avut posibilitatea sa-ti faci polita de asigurare a casei in caz de dezastre, mai ai timp pana la 15 ianuarie. Dupa aceasta data, primarul de pe raza domiciliului te va sanctiona aspru. Iata ce te asteapta daca nu te conformezi si incalci legea dupa aceasta data!

15579-354348-interviu_barbati_shutterstock_7159318_-j.jpgAsigurarea locuintei a devenit obligatorie, iar polita care urmeaza sa fie incheiata prin Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei. Este bine de stiut ca asigurarea acopera trei riscuri: inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren, valoarea despagubirii ajungand la 10.000 sau 20.000 de euro. Conform legii, vor trebui asigurate 8,3 milioane de case. Din categoria locuintelor care necesita asigurare fac parte cele cu structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, precum si casele de la sate construite din paianta sau chirpici. In cazul in care nu inchei polita de asigurare pana la 15 ianuarie, vei fi bun de plata. Primarul te va amenda cu sume cuprinse intre 100 si 500 de lei.

Proprietarii caselor cu bulina, exclusi

Romanii care au in proprietate o locuinta din categoria celor cu bulina rosie nu o vor putea asigura. Potrivit reprezentantilor PAID, aproximativ 155.000 de proprietari ai caselor cu risc de prabusire in caz de dezastre au incheiat polite de asigurare pana la momentul actual.

Iata unde te poti asigura:
Astra Asigurari;
Platinum Asigurari;
Groupama;
ABC Asigurari;
ARDAF;
Carpatica;
Certasig;
City Insurance;
Credit Europe Asigurari;
Euroins;
Generali;
Grawe Asigurari;
Uniqa Asigurari.


Sursa

10 December 2010