Clienţii care au strâns bani de avans pentru o locuinţă, dar nu au suficient cât să se încadreze în condiţiile unui credit ipotecar, găsesc alternative la programul „Prima Casă". Băncile şi-au făcut propriile credite „Prima Casă". Condiţiile sunt însă doar similare, căci creditele sunt ceva mai scumpe decât la programul susţinut de stat, iar avansul este cel puţin dublu. Pe de altă parte, nu există restricţii de vârstă sau număr de proprietăţi.

Sursa:bankingnews.roCu „Prima Casă 3" pe terminate şi noua ediţie a programului doar creionată pe hârtie, băncile încearcă piaţa cu pachete bancare alternative. Desigur, atunci când îşi asumă singure toate riscurile, nu mai sunt atât de generoase cu avansul şi dobânzile. Dar chiar şi aşa, creditele Prima Casă în regim bancar propriu sunt mai avantajoase decât creditele imobiliare clasice. Nu sunt restricţii la numărul de proprietăţi, ceea ce înseamnă că oricine poate apela la acest tip de credite.

Avansul minim pentru împrumuturile „Prima Casă" este de 5%, iar dobânda este egală cu EURIBOR la 3 luni plus o marjă fixă de maximum 4%. În cazul creditelor în lei, dobânda este egală cu ROBOR la 3 luni plus maximum 2,5%. Această marjă include şi comisioanele percepute de bancă.
Băncile cresc marjele.

BCR lansează un produs pentru clienţii fideli, care îşi încasează salariul într-un cont BCR sau care au avut un comportament bun de plată: la creditele în euro dobânda este de EURIBOR la 6 luni plus o marjă de 4,1%, iar la creditele în lei dobânda este de ROBOR la 6 luni plus marja de 2%.

Dobânda este de 10% la lei şi 6,9% la euro, şi este fixă în primii cinci ani.

Datele se schimbă pentru clienţii care nu au un istoric cu banca. Atât marjele, cât şi dobânzile se măresc. Cu cât avansul este mai mare, cu atât dobânda este mai mică. De exemplu, pentru un avans cuprins între 20 şi 25%, plăteşti 0,2 puncte procentuale peste dobânda standard. Dacă clientul dă un avans cuprins între 15 şi 20% va plăti peste dobânda standard 0,4 puncte procentuale.

Comisionul de administrare a contului perceput de BCR este între 7 şi 27 euro la împrumuturile în euro, şi între 35 şi 105 lei la creditele în lei. Acesta variază în funcţie de valoarea creditului. Costurile de evaluare a imobilului variază şi acestea, între 200 şi 550 lei.
Millennium Bank şi-a ajustat creditul imobiliar standard pentru a funcţiona ca alternativă la programul guvernamental. Avansul este dublu faţă de „Prima Casă", respectiv 10%, iar dobânda este egală cu EURIBOR/ROBOR la 3 luni plus o marjă de cel puţin 5%. Marja aceasta se modifică în funcţie de valoarea finanţată şi de opţiunea clientului de a-şi transfera venitul la bancă.

Millennium Bank are o rată lunară de aproximativ 260 euro pentru un credit ipotecar pe 30 ani de 40.000 euro. Dar clientul nu trebuie să deţină alte credite şi să aibă un venit lunar de minimum 2.100 lei.

Întocmirea dosarului de credit mai costă 900 lei, iar pentru comisionul de analiză mai trebuie plătiţi 400 euro. Dar acest cost scade la zero dacă creditul este luat pentru a refinanţa un alt credit ipotecar.

Bancpost scoate pe piaţă un credit imobiliar cu un avans de minimum 15% la împrumuturile în lei şi de 20% la împrumuturile în euro. Dobânzile percepute sunt: EURIBOR/ROBOR la 3 luni plus marje de 5,25% la euro şi 4,25% la lei.

Costul comisionului de analiză este de 400 euro la creditele în euro sau 1.500 lei la creditele în lei. De asemenea, se mai încasează o taxă de administrare a contului curent de 1,5 lei/lună şi un comision unic de 250 lei.

Raiffeisen Bank este o altă instituţie bancară care lansează un pachet concurent programului guvernamental. Banca oferă codiţii speciale clienţilor săi, astfel:

- Creditele în euro au o dobândă de EURIBOR la 6 luni plus o marjă de 5,5% faţă de 4,9% pentru clienţii cu un cont de salariu la bancă
- Creditele în lei au o dobândă de ROBOR la 6 luni plus o marjă de 3,75% faţă de 3,5% pentru clienţii cu un cont de salariu la bancă

Pentru un credit de 30.000 euro pe o durată de 30 de ani, rata lunară este de 185 euro, iar DAE ajunge la 6,36%. Comisionul de analiză mai este de 400 euro, cel de evaluare garanţii - 90 euro, iar comisionul unic post acordare - încă 90 euro. Avansul minim cerut este de 15%.

CEC Bank oferă publicului un credit ipotecar cu dobânzi de 8,84% la lei - ROBOR la 6 luni plus o marjă de 1,9%, iar la euro oferă dobânzi de 5,22% - EURIBOR la 6 plus marja de 4%.

Avansul minim este de 10% din valoarea locuinţei, iar banca nu percepe niciun comision de evaluare sau analiză dosar. În schimb, percepe o taxă pentru administrarea împrumutului de 0,04%/lună.


14 April 2011