TITLU STIRE

Mai multe credite si mai putine banci
Banii Nostri - 21.11.2005
 

Piata bancara sud-est europeana se va schimba dramatic in urmatorii ani

In acest context, aproape toate tarile din regiune vor experimenta in urmatorii ani o expansiune puternica a activitatii financiar-bancare, Romania si Bulgaria meritand o mentiune speciala in acest sens.

Cu o valoare a creditelor pe locuitor de sase ori mai mica decat media din cele opt noi state membre (NSM) si o valoare a depozitelor pe locuitor de peste 11 ori mai mica, fata de aceeasi referinta, piata bancara romaneasca mai are destui pasi de facut pentru a se dezvolta la un nivel egal sau macar apropiat de cel al pietelor bancare din Europa Centrala si de Est.

Situatia este valabila insa nu numai pentru Romania, ci pentru intreg spatiu sud-est european. In opinia analistilor de la Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) insa nu numai economia in general, din Europa de Sud-Est (ESE 7 - Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, FYR Macedonia, Romania, Serbia), ci si sistemul bancar al zonei va inregistra progrese notabile in anii urmatori.

"Cu ritmuri anuale de crestere a creditelor si a depozitelor de circa 30% pe an piata bancara sud-est europeana se dovedeste mult mai dinamica nu numai comparativ cu cea din zona euro, dar chiar si fata de cea a noilor state membre ale UE," declara Marianne Kager, economistul-sef al BA-CA.

In acest context, aproape toate tarile din regiune vor experimenta in urmatorii ani o expansiune puternica a activitatii financiar-bancare, Romania si Bulgaria meritand o mentiune speciala in acest sens.

Dupa o indelungata perioada de crestere economica dezamagitoare, ultimii ani au facut nota separata, aducand cu sine o reducere a decalajului in ceea ce priveste slaba penetrare a serviciilor bancare. Aceste rezultate pot fi puse in legatura cu privatizarea sectorului bancar si cu succesele obtinute in rezolvarea problemelor legate de imprumuturile neperformante.

Ele sunt, de altfel, cele mai importante realizari puse in evidenta de ultimul studiu "Banking in South-East Europe", prezentat de BA-CA la "Euromoney Conference" care are loc in fiecare an la Dubrovnik.

Studiul demonstreaza, de asemenea, faptul ca o proportie mai mare a capitalului strain in sectoarele bancare nationale se coreleaza cu o evolutie mult mai dinamica a pietei bancare in acele state. Profitabilitatea institutiilor de credit in Europa de Sud-Est este foarte ridicata.

Ea este cu aproximativ 25% peste cea realizata de bancile din noile tari membre ale UE si de asemenea este mult mai inalta decat cea realizata de institutiile de credit din zona euro. Aceleasi performante se pot vedea si in cazul eficientei activitatii bancare, masurate ca raport intre cheltuieli si venituri.

Putine credite

Creditele pentru persoanele fizice, in special, au inregistrat o crestere puternica. Volumul acestora a fost de peste patru ori mai mare in 2004, comparativ cu 2000, ca urmare a cererii in continua expansiune.

Dar, in ciuda acestor rezultate, valoarea totala a imprumuturilor acordate catre populatie se mentine inca la un nivel scazut comparativ cu alte state europene.

Cu doar 300 de euro pe locuitor, tarile din Europa de Sud-Est inregistreaza o valoare inca extrem de scazuta a creditarii, fata de statele din ECE care au devenit de curand membre ale UE, unde acelasi indicator este de 800 de euro, si se afla la mare distanta fata de mai vechii membri ai UE, unde valoarea imprumuturilor acordate populatiei, raportat la numarul de locuitori este de 12.400 de euro.

Nivelul relativ scazut al creditarii, de la momentul actual, precum si asteptata evolutie favorabila a economiilor in urmatorii ani, sugereaza faptul ca sectorul bancar va evolua favorabil in viitor.

Prea multe banci

Analistii BA-CA se asteapta la faptul ca Europa de Sud-Est va cunoaste in urmatorii ani o perioada de consolidare a sistemului bancar.

Concluzia aceasta se bazeaza pe faptul ca in prezent, in Romania si Serbia, procesul de privatizare a unor banci de stat este in curs, dar si pe faptul ca numarul de institutii de credit - 220 - este mult mai mare in prezent in Europa de Sud-Est, decat in Europa Centrala si de Est, in conditiile in care populatia statelor regiunii este cu 40% mai putin numeroasa decat populatia statelor central si est-europene.

In plus, doua treimi din bancile regiunii au o cota de piata de sub 2% la nivel national, iar alte 60% dintre acestea au active mai mici de 100 de milioane de euro.

In aceste conditii, analistii BA-CA considera ca pozitia de top detinuta de bancile austrice si italiene in Europa de Sud-Est nu este amenintata in nici un fel.

Performanta bancara

"Europa de Sud-Est va reprezenta piata bancara cu cea mai rapida crestere de pe continentul european, cu un ritm anual de expansiune al creditarii de 19% si o crestere anuala a economiilor de 17%", Marianne Kager, economist-sef al BA-CA.

Gabriel Nitulescu - Banii Nostri

21 November 2005