Locuinţele din SUA s-au devalorizat atât de mult în ultimii ani, iar dobânzile la creditele ipotecare au atins un minim istoric, încât aproape orice familie americană îşi permite un cămin. Însă segmentul rezidenţial a început să se însănătoşească uşor încă de la începutul acestui an, astfel că gradul de accesibilitate a locuinţelor a început sa scadă, notează CNN.

26098-ohio.jpgAproape 74% dintre locuinţele vechi sau noi vândute în perioada aprilie-iunie au fost cumpărate de familii cu venituri medii, conform Asociaţiei Naţionale a Constructorilor (ANC). Deşi procentul a scăzut de la 77,5% la începutul acestui an, tot este un nivel ridicat în istoria SUA.

Practic, preţurile locuinţelor au scăzut atât de mult, încât orice familie cu venituri medii (în SUA, 5.000 dolari/lună/gospodărie) îşi poate permite un cămin.

Gradul de accesibilitate a scăzut cu 3,5 procente faţă de primele luni ale acestui an datorită faptului că piaţa imobiliară a început să se înzdrăvenească, astfel că valoarea locuinţelor a înregistrat o uşoară apreciere. Preţul mediu a urcat în 92% dintre pieţele americane analizate de ANC, în timp ce venitul mediu a rămas la fel.

„Uşoara scădere a nivelului de accesibilitate a locuinţelor este un semn pozitiv. Este un alt semnal al faptului că segmentul rezidenţial se însănătoşeşte, ceea ce conferă încrederea necesară potenţialilor cumpărători şi vânzători care au fost reticenţi în a tranzacţiona ceva în condiţiile din ultimul timp”, a declarat pentru CNN Barry Rutenberg, preşedintele ANC.

Dobânzile ipotecare, la cel mai scăzut nivel din istoria SUA. Însă asta nu a împiedicat scăderea gradului de accesibilitate

Dobânda medie pentru creditele ipotecare pe 30 ani era în jurul a patru procente la sfârşitul lui martie şi a scăzut la 3,66% până la sfârşitul lui iunie, conform instituţiei denumită popular Freddie Mac (Corporaţia Federală de Credite Ipotecare pentru Locuinţe). Dar acest fapt nu a compensat creşterea preţului locuinţelor şi stagnarea veniturilor.

Dintre cele mai însemnate pieţe americane, în Youngstown (Ohio) s-au înregistrat cele mai accesibile preţuri. În vechiul oraş industrial, peste 93% dintre locuinţele vândute în ultimele luni şi-au găsit proprietari de clasă medie, cu venituri medii per gospodărie de 4.600 dolari.

  • Dintre oraşele mari, Dayton (Ohio), Buffalo (New York), Indianapolis (Indiana) şi Modesto (California) se clasează imediat după Youngstown, ca grad ridicat de accesibilitate al locuinţelor
  • Dintre oraşele mici, în Fairbanks (Alaska) este cel mai ridicat nivel. Aici, 98,7% dintre locuinţele tranzacţionate au fost cumpărate de familii cu venituri medii. Imediat urmează Springfield (Ohio), Carson City (Nevada) şi Kokomo (Indiana)
  • Zona metropolitană New York a fost clasată ca fiind cea mai puţin accesibilă piaţă din SUA, aici numai 29,4% dintre locuinţe pot fi cumpărate de familiile cu venituri medii.

CITEȘTE ȘI Preţul locuinţelor din SUA începe să crească, pentru prima dată în ultimii cinci ani

 

23 August 2012