Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Mai sunt două luni. Apoi, o singură taxă neplătită îţi poate anula contractul de vânzare sau închiriere

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 7390

Deja este oficial: legea referitoare la certificatul energetic a apărut în Monitorul Oficial. În 60 zile de la publicare, aceasta urmează să intre în vigoare. Din acel moment, oricine va face o tranzacţie de vânzare sau închiriere, riscă să piardă toţi banii, dacă nu are certificatul energetic. Legea se aplică indiferent dacă este vorba despre rezidenţe sau spaţii comerciale, industriale ori de birouri.

sursa: romanialibera.roCertificatul energetic al clădirilor nu a fost tocmai bine primit de Până în 2020, toate construcţiile noi vor fi verzi În următorii opt ani, toate construcţiile noi ar trebui să fie clădiri verzi, care funcţionează la cele mai înalte standarde. şi mai ... publicul larg din România. Chiar dacă aduce beneficii incontestabile, precum a afla exact starea tehnică a clădirii, proprietarii văd acest act mai degrabă ca pe o cheltuială în plus. De altfel, doar proprietarii sunt cei care trebuie să se implice în acest demers.

„Fiecare proprietar va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere fiind supuse nulităţii relative, potrivit prevederilor Codului civil. Art. 13" arată Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Autorităţile sugerează proprietarilor să nu amâne obţinerea certificatului pe ultimul moment, dat fiind faptul că este vorba despre o expertiză tehnică a cărei întocmiri poate dura până la câteva săptămâni, în funcţie de cât este suprafaţa clădirii expertizate. Astfel:

  • În general, durata de realizare a unui Certificat Energetic este de una-două zile pentru un apartament
  • Două-trei zile pentru o vilă normală
  • Aproximativ o săptămână pentru un bloc de apartamente
  • Pentru clădiri tip birouri sau spaţii comerciale, durata de realizare poate fi mai mare, în funcţie de complexitatea acestora.

Eliberarea certificatului energetic costă cel puţin 250 lei

Preţurile variază şi ele la fel de mult, în funcţie de suprafaţa clădirii.

„Legea va intra în vigoare în termen de 60 zile de la publicarea în Monitorul Oficial pentru ca să fie timp de procurare. Eliberarea unui certificat costă între 250 lei şi 600 lei, în funcţie de suprafaţa locuinţei. Mai mult, pentru clădirile mari. Până acum, există 1.300 evaluatori specializaţi. În consecinţă, procesul poate deja începe. Pe măsură ce această procedură va intra în vigoare, vor apărea şi alţii, iar concurenţa pe piaţa evaluatorilor poate duce la scăderea costurilor”, a arătat oficialii Guvernului.

Pentru proprietari, acest preţ poate trece drept mare. Dar oficialii statului cât şi specialiştii în domeniu spun că beneficiile sunt mult mai mari decât suma plătită.

„Certificatul de performanţă energetică îţi dă consumurile clădirii pentru încălzire, pentru apă caldă, pentru climatizare, pentru ventilare, pentru iluminat, îţi spune în ce clasă energetică se încadrează în funcţie de consumuri. Este important să ştii pe ce dai banii, pentru că multe dintre construcţiile situate în cele mai scumpe zone au probleme foarte mari. În mod normal, ar trebui să plăteşti şi calitatea produsului, nu numai zona. Sau măcar să ştii la ce te înhami. Dacă ştii în ce clasă energetică eşti, ştii la ce cheltuieli să te aştepţi cu întreţinerea”, arată Corina Mardari, director comunicare Asociaţia Auditorilor Energetici.

Oamenii de afaceri din imobiliare sunt reticenţi, dar înţeleg importanţa noii legi

Sistemele alternative de încălzire a locuinţei scad puternic facturile, dar sunt neglijate din cauza investiţiei iniţiale Costul din ce în ce mai ridicat al gigacaloriei împinge românii către sisteme alternative de încălzire a locuinţei. Deşi cei ... Reticenţa nu se simte însă doar la clienţii obişnuiţi, ci şi la marii investitori din România. Și ei vor să scape de costurile suplimentare, chiar dacă acestea le-ar putea aduce beneficii pe termen mediu şi lung. Totuşi, specialiştii se aşteaptă ca oamenii de afaceri să fie printre primii care se vor înrola în acest demers.

„Mulţi dezvoltatori nici nu ştiu ce înseamnă un certificat verde. Ei ştiu doar că nu pot să o vândă, dacă nu e verde. În curând, va exista şi o cultură a acestui segment. În SUA, a durat 10 ani pentru a trece de la un simplu concept la implementarea lui la două treimi din clădiri care aplică sau folosesc standardele Leed. Nu cred că va dura aşa de mult în România, piaţa se mişcă mai repede. Este o ţară mai mică, populaţia mai mică”, spune Randy Tharp, managing director Epstein în cadrul Real Estate Club.

Totuşi, pentru moment, cifrele care arată interesul pentru certificatul energetic sunt mici.

„Eficienţa energetică a început să fie un punct important adus în discuţie de către potenţialii chiriaşi şi cumpărători de spaţii de birouri, în contextul atenţiei speciale acordate în ultimii trei ani cheltuielilor de mentenanţă ale clădirii şi optimizării acestora. De la începutul anului şi până în prezent circa 20% din clienţii noştri au ales clădiri de birouri eficiente energetic, bine izolate”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Este de aşteptat ca schimbările să fie din ce în ce mai puternice până în anul 2020, când reglementările europene vor impune folosirea surselor regenerabile de energie. Momentan, doar 15% din totalul energiei la nivel mondial este regenerabilă.

CITEȘTE ȘI: Străinii deţin deja o suprafaţă impresionantă din terenurile României. Ce pierdem noi şi ce câştigă ei? Potenţialul terenurilor agricole este mult subestimat de români, care ori nu vor, ori nu au mijloacele necesare pentru a face o investiţie ... Străinii deţin deja o suprafaţă impresionantă din terenurile României. Ce pierdem noi şi ce câştigă ei?


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video