Vestea majorării cotei TVA la 24% a picat ca un trăznet pentru jucătorii din piaţa imobiliară. Veniturile tot mai mici ale românului de rând vor fi afectate de această decizie a guvernului, iar acest lucru se va reflecta în puterea de cumpărare. Tranzacţiile imobiliare şi aşa puţine, vor scădea în următoarea perioadă, apreciază analiştii imobiliari.

sursa foto:http://www.emaramures.ro"Guvernul a decis majorarea TVA-ului cu 5%. Abordăm cu calm, dar cu maximă responsabilitate situaţia pe care o avem. Inflaţia să fie limitată şi ţinută sub control, iar cursul euro-leu să rămână sub control. Soluţia pe care am propus-o era singura pe care o mai aveam la dispoziţie, o altă soluţie mai bună dintre toate celelalte pentru a putea merge mai departe nu aveam.  Nu aveam altă decizie mai bună în acest moment. De la 1 iulie va fi aplicată această măsură" a declarat premierul Emil Boc.

 

 Inevitabil măsura majorării cotei TVA va afecta şi piaţa imobiliară

"Majorarea TVA nu va afecta piaţa imobiliară în mod direct, ci indirect. După cum se ştie cele mai multe tranzacţii imobiliare din piaţă sunt între persoane fizice care nu sunt plătitoare de TVA. Va fi totuşi o influenţă indirectă pentru că mărirea TVA la 24% va afecta consumul, consum care este afectat şi de micşorarea salariilor bugetarilor. De asemenea, sumele disponibile pentru tranzacţiile imobiliare vor fi din ce în ce mai puţine. Nu ne aşteptăm la lucruri bune pentru piaţa imobiliară" apreciază analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Piaţa construcţiilor va avea şi ea de suferit pe lângă scumpirea materialelor, specialiştii din acest domeniu se aşteaptă la o serie de alte majorări.

"Probabil că mulţi vor încerca să speculeze şi să îşi scoată toate costurile pe care le-au tot ţinut pe loc, costuri legate de combustibil, din diferenţa de curs valutar, etc. Probabil că se vor regăsi toate aici. Cunoscând situaţia din piaţă, probabil că pe data de 30 iunie vom asista la o creştere, toată lumea va încerca să câştige 5%. Unii dintre cei care vor cumpăra materiale de construcţii până la finalul lunii cu 19% vor încerca să vândă imediat cu 24%. Cred că va fi o creştere bruscă şi abruptă pe piaţa construcţiilor" estimează Ciprian Ana, administratorul Start Tehnologic Consult.

Nici Gheorghe Polizu, preşedintele de onoare al Patronatului Societăţilor din Construcţii nu vede cu ochi buni decizia guvernului: "TVA-ul acesta este un impozit care la valoarea de 19% înseamnă încă o cameră la un apartament de 100 mp, deci în loc să fac o cameră, fac o taxă. Acum camera aceasta va fi mai mare pentru că taxa este mai mare şi nu este spre bucuria celor care fac case sau cumpără case. Toată situaţia aceasta o să se reflecte în scăderea forţei sectorului de construcţii, sector care până acum doi ani de zile, înainte de criză, a fost un fel de locomotivă a economiei naţionale care împingea cu 30% economia în faţă. Păcat că lucruri de genul acesta se pierd şi se pierde şi forţa de muncă de care putem să profităm acum. O parte dintre cei plecaţi din ţară s-au întors din străinătate şi am putea să îi mobilizăm să realizeze investiţii, pentru ceva care nu are culoare politică. Casa rămâne indiferent cine a făcut-o".

Mărirea TVA va fi ca bulgărele de zăpadă care se transformă în avalanşă, când o ia la vale. Evaluatorii estimează că acest lucru va afecta întreaga piaţă imobiliară, nu doar cea a locuinţelor noi.

"Mărirea TVA direct la 25% ar putea duce la prăbuşirea pieţei imobiliare" Adrian Crivii, manager al companiei de evaluare Darian. Mărirea TVA de la 19% la 24% va duce la o scumpire în lanţ, mult mai mare decât procentul de 5%, cât este diferenţa efectivă între noua taxă şi cea veche. Adrian Crivii, manager al companiei de evaluare Darian consideră că efectele vor fi dezastroase, dacă această mărire de TVA se va face brusc. O soluţie mai bună ar fi fost ca această creştere să se facă progresiv, în doi paşi -unul în luna iulie şi altul la începutul anului viitor.

 

 

 

28 June 2010