Prețul gigacaloriei a fost majorat în București cu 10,2%, începând cu 1 ianuarie 2015. Primarul Sorin Oprescu promite că vor fi acordate subvenții în timpul lunilor de iarnă, astfel încât bucureștenii să nu fie afectați de noua scumpire. Creșterea tarifului de producție a energiei termice în Capitală nu a fost solicitată de RADET, ci de S.C. Electrocentrale București S.A., fiind aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

36108-caldura.jpgProducătorul de energie electrică și termică S.C. Electrocentrale București S.A. (ELCEN) a înștiințat RADET București cu privire la majorarea tarifului de producție a energiei termice, începând cu prima zi a acestui an. Costul de producere a gigacaloriei a urcat fost majorat cu 10,2%, ajungând la 186 lei (cu TVA inclus). Potrivit autorităților, RADET nu a cerut o majorare a costului de transport și distribuție a energiei termice, ceea ce înseamnă că, în costul total al prețului/gigacalorie, majorarea este de 5%.

„Precizez că Primăria Municipiului București nu a fost nici consultată și nici măcar informată de către S.C. Electrocentrale S.A. de această creștere de tarif, pe care o considerăm nefundamentată și arbitrară. Consider că decizia ANRE la solicitarea Electrocentrale București este total nedreaptă și este îndreptată împortiva cetățeanului”, a declarat indignat primarul Sorin Oprescu.

Pentru a putea acoperi noua majorare a tarifului, PMB trebuie sa prevada in bugetul anului 2015 un plus la subventie de 72, 433 milioane RON, adica de peste 16 milioane de euro. Având în vedere consumul ridicat de energie termică din această perioadă, Edilul a anunțat că, pe timpul lunilor de iarnă, Primăria Municipiului București (PMB) va acoperi majorarea de tarif, astfel încât populația să nu resimtă această scumpire.

În 2014, prețul gigacaloriei a fost de 341 lei, din care bucureștenii au plătit aproximativ 170 lei, în timp ce PMB a subvenționat peste 50%. Potrivit primarului Sorin Oprescu, bucureștenii consumă anual circa 4,2 milioane de gigacalorii, iar subvenția acordată de PMB pentru plata căldurii a fost în jur de 120 milioane euro/an: 552 milioane lei (în anul 2014), 487 milioane lei (2013), 526,8 milioane lei (2012), 561,4 milioane lei (2011).

CITEȘTE ȘI:

 

6 January 2015