După aproape un deceniu de așteptări, Vestul României are 10 noi legături directe cu Ungaria. O oportunitate așteptată cu înfrigurare de locuitorii de ambele părți ale graniței, dar și de oficialii localităților din proximitatea granițelor. Oportunitățile de dezvoltare economică sunt considerate spectaculoase, iar piața imobiliară în zonă este de așteptat să explodze.

41274-control_vama.jpgDe aproape zece ani, toată lumea vorbește despre deschiderea unor noi puncte de frontieră cu Ungaria. Exista certitudinea că acestea se vor deschide, dar nimeni nu putea să spună exact când. În orice caz, nimeni nu se aștepta să dureze atât de mult. Mai mulți oameni și-a cumpărat locuințe de cealaltă parte a graniței pentru că puteau ajunge acolo în câteva minute de mers pe jos sau cu bicicleta, dar ani la rând s-au văzut obligați să ocolească 20-30 de kilometri, prin alte puncte de frontieră funcționale.

„În urmă cu opt ani, am cumpărat o casă în Körösnagyharsány. La momentul achiziției aveam certitudinea că se va deschide frontiera și de atunci am tot așteptat. Sunt oameni care puteau să vadă peste linia de frontieră din curtea lor, dar trecerea în mod direct a fost ilegală și toată lumea trebuia să ocolească”, a declarat un locuitor din Bihor.

„Copiii noștri s-au stau peste graniță, la Dombegyhaz, și de șapte ani de când s-au mutat așteptă să se deschidă granițele, să ajungem direct, să nu mai ocolim prin Borș. Este o mare, mare bucurie pentru noi”, explică o altă localnică.

Deschiderea granițelor este văzută drept cea mai importantă realizare a zonei, în ultima jumătate de secol 

Dincolo de bucuriile personale ale celor care locuiesc în zonă mai există și beneficii economice palpabile pe care le așteaptă autoritățile de ambele părți ale graniței. Întărirea relațiilor economice dintre cele două zone este catalogată drept o certitudine, în acest moment.

Aceasta este cea mai importantă realizare din ultimii 50-60 de ani. Locuitorii din Körösnagyharsány și din celelalte localități de lângă frontieră erau mai legați de Oradea ca de orice alt oraș din Ungaria”, explică Pavel Maier, primarul comunei Toboliu.

Deschiderea granițelor noi va conduce la o schimbare în viețile locuitorilor din Körösnagyharsány, viața lor se va schimba. Distanța față de Oradea este atât de scurtă încât este inevitabil să se creeze puternice legături culturale și economice”, explică Mate Pal, primarul localității Körösnagyharsány.

Pentru deschiderea acestor noi puncte de frontieră, autoritățile locale și cele din Ungaria au lucrat îndeaproape. Inițial, toată lumea a așteptat intrarea României în spațiul Schengen, dar cum acest lucru nu s-a concretizat, partea maghiară a propus soluția unor stații mobile construite pe banii țării vecine. Astfel, acum granița se poate trece doar cu buletinul, iar în momentul în care România va intra în spațiul Schengen se va renunța chiar și la acest control. Punctele de frontieră sunt deschise doar ocazional, respectiv în weekend, între orele 10 și 18, astfel: 

  • Sâmbăta sunt deschise punctele:

Bercu - Garbolc

Horea - Omboly

Variașu Mic - Dombegyhaza

Grăniceri -Elek

Cheresig - Körösnagyharsány

Iarmata Neagră - Dénesmajor

Roșiori - Pocsaj

Voivozi - Bagamer.

  • Iar duminica:

Nădlac 3 – Csanadpalota

Peleș – Zajta

Până în luna iunie a acestui an, noile puncte de frontieră vor fi monitorizare pentru a se stabili, în funcție de trafic, dacă este nevoie să fie deschise mai multe zile pe săptămână.

CITEȘTE ȘI:

Străinii cumpără Aradul! Terenurile agricole se vând într-un ritm record

20 February 2017