Externalizarea serviciilor de management al proprietăţii şi al bunurilor poate reduce cu până la 15% pierderile înregistrate de dezvoltatorii de ansambluri rezidenţiale. Pentru developerii care au făcut plasamente imobiliare şi care acum suferă de pe urma crizei, administrarea eficientă ar putea constitui o soluţie de salvare a business-ului.

Managementul proprietăţii poate reduce cu 15% pierderile dezvoltatorilorManagementul proprietăţii constituie o soluţie extrem de viabilă pe vreme de criză. Pe lângă reducerea costurilor de administrare, asigură şi o conservarea portofoliului pe perioada de criză. Blocajul financiar aduce pe piaţa locală de real estate două noi tendinţe.

În opinia lui Eran Kremer, directorul executiv al Anteea Estate, cei care au luat în considerare un scenariu negativ atunci când s-au apucat de construcţia unui proiect pot reduce acum costurile apartamentelor. Cei care însă s-a trezit în 2009 că preţurile calculate de ei în urmă cu 2-3 ani nu mai sunt sustenabile, în vreme de criză se confruntă cu pierderi serioase.
 
Potrivit lui Kremer, costurile de întreţinere ale locuinţelor neocupate sunt de minim 1.000 de euro pe lună. În cazul unei clădiri parţial ocupate, cheltuielile implicate sunt mai mari, întrucât este nevoie de mai multe facilităţi. Schema se aplică şi investitorilor care au cumpărat pachete de apartamente într-unul sau mai multe ansambluri rezidenţiale.

Pentru a remedia aceste situaţii, dezvoltatorii au posibilitatea de a apela la serviciile unei companii care este specializată în property management, lăsând în grija acestora din urma gestionarea tuturor locuinţelor şi închirierea lor.

Sursa

10 March 2009