Ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling, va anunta miercuri un plan de sustinere a constructiei de locuinte in valoare de un miliard de lire sterline, in cadrul exercitiului bugetar 2009/2010, care va fi prezentat Parlamentului, a anuntat marti presa britanica, citata de AFP.

Marea Britanie: Un miliard de lire pentru sectorul imobiliar, Guvernul ar putea suporta cheltuielile de infrastructuraPrincipala masura din acest plan consta in acordarea de ajutoare sectorului privat, pentru relansarea santierelor inghetate din cauza crizei creditelor, sustin The Guardian si The Times, citand surse guvernamentale.

De asemenea, guvernul ar putea suporta costul anumitor elemente de infrastructura care, in mod normal, sunt finantate de promotorii imobiliari.

Guvernul va crea si un fond pentru constructia de locuinte sociale, adauga The Guardian.

In fine, ministrul finantelor va prelungi, pana la sfarsitul anului, exceptarea de la taxe a tranzactiilor imobiliare (stamp duty) cu locuinte mai ieftine de 175.000 lire, masura care urma sa expire in data de 2 septembrie.

Guvernul a anuntat deja intrarea in vigoare a unui plan de sustinere a persoanelor care au contractat credite, plan care a primit luni unda verde din partea Comisiei Europene. Acest plan va permite persoanelor care au credite ipotecare si care si-au pierdut locul de munca sa suspende pana la doi ani plata dobanzilor, pe spezele statului.

Potrivit presei si economistilor, bugetul britanic nu va contine noi planuri majore de relansare a economiei, din cauza degradarii finantelor publice, Darling marginindu-se sa anunte masuri punctuale de sustinere a economiei.

Sursa

21 April 2009