Printre puţinii investitori care pregătesc noi dezvoltări de clădiri de birouri se numără proprietarii de centre comerciale.

21917-11main.jpgNumărul mare de clădiri de birouri goale şi capacitatea redusă de finanţare a unor noi clădiri descurajează dezvoltările office. Excepţie de la această situaţie fac proprie­tarii de mall-uri care au şi putere financiară, dar şi încasări din chirii.

Chiar dacă majoritatea pro­prie­tarilor de spaţii office îşi găsesc foarte greu chi­riaşi în această perioadă, clădirile de birouri bine poziţionate sunt în prezent cu mult mai pro-­fitabile decât mall-urile. Acesta este principalul motiv pentru care proprietarii de mari centre comerciale aleg să-şi întărească prezenţa pe pia­ţa office. Asta cu atât mai mult cu cât respectivii investitori au şi active cu care să garanteze creditele, dar şi li­chidităţi constante. Iar dacă de fi­nan­ţări nu duc lipsă, nu le mai ră­mâ­ne decât să „navigheze" pe piaţa imobiliară precum investitorii de la Bursă, pe principiul „nu pune ouăle în­tr-un singur coş".

Iulian Dascălu

Proprietarul centrelor Iulius Mall şi Palas Iaşi se pregăteşte să ri­dice la Cluj două clădiri de birouri de clasă A. Prima va fi ridicată în apro­pierea Iulius Mall şi va avea parter şi 10 eta­je. Suprafaţa închi­riabilă a clădirii va fi de peste 11.000 mp, iar imobilul va beneficia de 2.500 de locuri de parcare. Omul de afaceri mai are trei clădiri de birouri în proiectul gigant Palas Iaşi, care ur­mează a fi inaugurat în aprilie. Din­tre cele trei clădiri, două sunt fina­lizate şi în bună parte ocupate deja de chiriaşi. Pentru toa­te proiectele omul de afaceri a atras finanţări de 505 milioane de euro de la bănci. „Nu mi-am pus niciodată pro­blema să plătesc integral la ban­că datoriile fă­cute pentru ridicarea vreunui mall. Mie îmi e mult mai rentabil să-mi refinanţez datoriile, având în­casări mari din chirii, decât să pun bani la bancă", a declarat pen­tru „Săp­tămâna Financiară" Iu­lian Das­călu, cel mai mare proprie­tar de mall-uri din România. În fie­care lună, omul de afaceri strânge din chi­riile mall-urilor peste 3 mili­oane de euro.

GTC

La doar o lună după inaugurarea mall-ului Galleria Arad, GTC Roma­nia, proprietarul centrului, se pre­gă­teşte să ridice turnul de birouri Ana Tower, în colaborare cu omul de afaceri George Copos. Şi asta nu e tot. „Sper ca în prima jumătate a anu­lui 2012 să începem un complex cu patru clădiri de birouri", a de­clarat Shimon Galon, CEO al GTC Ro­mania. Cât despre Ana Tower, turnul va avea 24 de etaje (de la 28 cât s-a propus anterior), aproape 90 de metri înălţime şi o suprafaţă de circa 30.000 mp. „Încasările din City Gate sunt de 12 milioane de euro pe an încă de la început şi reprezintă cea mai rentabilă investiţie a noastră din această perioadă", a declarat Shi­mon Galon.

AFI Europe

La prima clădire (AFI Business 1) dintr-un proiect de cinci ale AFI Eu­rope se lucrează intens. Până acum au fost finalizate cele două etaje ale parcării subterane şi construcţia pri­melor două etaje din cele zece planificate. Clădirea de lângă mall-ul AFI urmează să fie gata la vară şi va fi printre puţinele clădiri office de clasă A care vor fi livrate anul viitor. „Momentan finalizăm contractele de pre-închiriere. Planurile noastre sunt de a construi anual câte o unitate din cele cinci planificate, astfel în­cât să putem livra câte o clădire nouă în fiecare an consecutiv, în pe­ri­oada 2012-2016", au declarat re­pre­zentanţi ai AFI.


Sursa

14 November 2011