Suprafetele detinute de fostele fabrici sunt in topul preferintelor operatorilor de hiper si supermarketuri.

18299-carrefour-cumparaturi-market-supermarket.jpgRetelele de hipermarketuri si supermarketuri vor fi si in 2011 cele mai active pe piata terenurilor, majoritatea acestor retaileri avand in plan „secu­rizarea" unor parcele apartinand anumitor fabrici, dar si cele aflate in proprietatea dezvoltatorilor care au abandonat proiecte imobiliare din cauza crizei, potrivit CB Richard Ellis.

Cumparatorii nonspeculativi, activi pe seg­mentele comerciale ale pietei imobiliare (retail, in­dustrial/logistic, birouri), au fost in ultimul an singurii care au reusit sa tranzactioneze pe piata tere­nurilor din tara. ,,Aproape toti operatorii de hiper si supermarketuri au fiecare in plan 4-5 astfel de tran­zactii, iar suprafata tranzactionata ar putea fi im­presionanta", a declarat Luiza Moraru, seful De­partamentului de retail al CBRE.

Anul trecut retelele de hipermarketuri si super­marketuri au fost principalii cumparatori de tere­nuri, realizand mai mult de jumatate din tran-­­zactiile incheiate.

In trim. I, compania a obtinut pe segmentul de retail trei exclusivitati, insumand aproape 150.000 mp, pentru inchirierea Adora Mall din Craiova, Corall Constanta si Cora Brasov. Tranzactiile in­cheiate de Departamentul retail in primul trimes­tru insumeaza 12,3 milioane de euro. Pe segmentul spatiilor de birouri, compania a intermediat in pri­mul trimestru 22.000 mp tranzactionati, in valoare de 8,77 mil. euro. Aproape jumatate din aceasta su­prafata a fost inchiriata de clinici medicale.

Cea mai mare tranzactie cu teren industrial

Compania CB Richard Ellis (CBRE) a interme­diat in primul trimestru cea mai mare tranzactie cu terenuri pentru sectorul industrial din ultimii doi ani, constand in achizitia unui teren de 310.000 metri patrati in apropiere de Autostrada Bucuresti-Pitesti pentru constructia de spatii de depozitare si logistica. Anuntul a fost facut de Marian Orzu, seful Departamentului de profil al CBRE care insa nu a dezvaluit alte detalii legate de afacere. Terenul se afla in zona A1 km 23-A1 km 48 unde pretul mediu pentru terenurile cu suprafete mai mari de 10.000 mp variaza intre 10 si 30 euro mp, ceea ce inseamna o valoare a tranzactiei estimata intre 3,1 si 6 mili­oane de euro. Orzu a aratat ca se remarca un interes crescut in special pentru spatii de productie in domeniul auto localizate in zonele Pitesti-Craiova, dar si in vest - Arad, Timisoara, Oradea - pentru alti constructori de masini din Ungaria sau Slovacia.


Sursa

17 May 2011