Clădirile ce urmau să devină adevărate repere în Bucureşti sunt acum goale. Criza a „golit" multe dintre clădirile de birouri sau a alungat clienţii dezvoltatorilor de ansambluri rezidenţiale. Există însă câteva clădiri părăsite din cu totul alte motive.

20457-1.jpg„În primăvara anului 2006 am contractat un apartament în ceea ce părea a fi cel mai frumos complex al vremii. Preţul era corect, iar machetele arătau perfect", scrie, pe blogul său, Florin Vasile, unul dintre cumpărătorii de apartamente în ansamblul rezidenţial Planorama. Între timp, proiectul a intrat în insolvenţă, iar apartamentele nu au fost finalizate. Un caz în egală măsură de cunoscut este cel al clădirii de birouri Millenium Business Center.

Finalizată în 2006 şi promovată, la vremea respectivă, drept cea mai înaltă clădire din România, construcţia situată lângă Biserica Armenească a luat foc în iunie 2009. Pompierii au determinat că incendiul a pornit de la un scurtcircuit, care ar fi putut fi declanşat de un fulger. „Act of God", cum ar spune americanii. Sintagma este un termen legal care defineşte evenimentele ce nu pot fi controlate de oameni, precum inundaţiile sau dezastrele naturale.

Tot lângă o biserică se află şi Cathedral Plaza, dezvoltată de compania Willbrook International, controlată de omul de afaceri Eyal Ofer. Clădirea a fost finalizată în proporţie de 95%, dar niciun contract de închiriere nu a putut fi semnat. Un litigiu cu Arhiepiscopia Romano-Catolică a dus la anularea în instanţă a autorizaţiei de construire.


Sursa

19 August 2011