Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Marile falimente imobiliare din ultimul an

Publicat: | Sursa: Evenimentul Zilei | Numar afişări: 1700

Pentru a putea vinde, ansamblurile rezidenţiale intrate în insolvenţă vor fi obligate să mai lase la preţ. Altfel, le aşteaptă falimentul, avertizează consultanţii.

sursa: evz.roConstruite după visele potenţialilor clienţi şi nu după capacitatea lor reală de cumpărare, nu este de mirare că ansamblurile rezidenţiale au început să se prăbuşească, unul câte unul, sub povara datoriilor.

Numai în luna ianuarie, trei dezvoltatori ai unor proiecte din Capitală şi-au cerut insolvenţa sau au căutat alte modalităţi prin care să de faliment.

Pe o piata imobiliară aproape îngheţată, este greu să le vinzi românilor cu salarii ştirbite de criza locuinţe de zeci de mii de euro.

Potrivit lui Arin Stănescu, presedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), ansamblurile rezidenţiale finalizate, care mai pot coborî preţul, au o şansă să scape de faliment.

Cum s-a ajuns la eşec

Tocmai o astfel de măsură este luată în calcul de Ibiza Group pentru vânzarea celor 115 locuinţe din ansamblul situat în apropierea Şcolii Americane.

În trei ani de la finalizarea construcţiei, doar 89 de persoane au fost dispuse să plătească preţuri care începeau de la 1.800 de euro pe metrul pătrat.

Cauzele identificate de noul administrator al proiectului Vitan Platinum Towers privind ajungerea în insolvenţă, respectiv blocajul pieţei imobiliare, abaterile faţă de bugetul iniţial de venituri şi cheltuieli şi slaba gestionare a proiectului, pot explica multe dintre proiectele eşuate.

Insolvenţele se ţin lanţ

Într-un an de zile peste 10 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti au intrat în insolvenţă, un semnal clar că băncile sunt gata să ia măsuri pentru a scăpa de activele toxice. Şi lucrurile nu se vor opri aici.

"Vor mai fi insolvenţe pe segmentul rezidenţial, deoarece există în continuare proiecte în privinţa cărora nu se întâmplă mai nimic, iar principalii finanţatori sau chiar proprietarii proiectelor vor decide să apeleze la procedura insolvenţei în căutarea unor soluţii de vânzare a unităţilor", a declarat Valentin Ilie director executiv al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

În acest an, se aşteaptă prăbuşirea unor proiecte imobiliare rezidenţiale, comerciale sau de birouri a căror valoare depăşeşte pragul de 500 de milioane de euro, potrivit analiştilor citaţi de capital.ro.

"Pentru ansamblurile rezidenţiale finalizate într-o proporţie mai mică de 80-90%, şansele de a evita falimentul sunt mici“.
ARIN STĂNESCU, preşedinte UNPIR

LICITAŢIE

Ansamblu rezidenţial, caut cumpărător

Ansamblurile rezidenţiale nefinalizate vor ajunge, în cele din urmă, să fie scoase la licitaţie pe un preţ de nimic. Este cazul ansamblului Laguna Residence. S-a făcut o primă încercare de vânzare, în ianuarie, pentru 24,5 milioane de euro. Nimeni nu a dorit să-l cumpere.

O nouă licitaţie va avea loc pe 21 februarie. Traian Daniel Ivan, executor judecătoresc, a declarat că, în cazul în care nu va fi nicio ofertă de preluare, la a treia încercare valoarea sa se va reduce cu 25%.

Niciuna dintre clădiri nu este finalizată. Nu este singurul proiect rezidenţial scos la mezat. Anul trecut, ansamblul My Dream din zona Pipera a fost vândut pentru suma de 16,7 milioane de euro, fără TVA.

Compania dezvoltatoare, Plus Development, intrase în insolvenţă în decembrie 2009, în condiţiile în care reuşise să vândă doar circa 40 dintre cele 174 de locuinţe ale proiectului.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video