Zeci de mii de bugetari greci sunt în pericol să îşi piardă locul de muncă, în timp ce şomajul a atins un nivel record de 27%. Parlamentarii eleni au votat pentru adoptarea măsurilor de austeritate propuse de Zona euro, astfel Grecia va beneficia în continuare de sprijinul financiar extern.

31079-grecia.jpgGrecia este de acord să implementeze cele mai dure măsuri de austeritate propuse de creditorii internaţionali, în speranţa că va reuşi să scape de recesiunea ce vlăguieşte ţara de şase ani la rând. Una dintre cele mai controversate măsuri este cea care prevede concedierea în orice moment a 25.000 funcţionari publici.

  • Pachetul legislativ a obţinut 153 voturi pentru şi 140 voturi contra
  • Circa 3.000 persoane au protestat paşnic în faţa clădirii parlamentului, pe parcursul dezbaterii

„Este în curs de desfăşurare un efort fără precedent pentru a reconstitui economia ţării noastre. Sunt încrezător că drumul pe care mergem este cel bun. Toate aceste eforturi vor conduce la rezultate vizibile”, le-a spus ministrul elen de Finanţe parlamentarilor, înainte de a vota, citează Bloomberg.

Aprobarea noului plan de austeritate garantează obţinerea unei noi tranşe din acordul de finanţare externă. După ștergerea unor datorii în valoare de 100 miliarde euro și numeroase injectări masive de capital, Grecia urmează să mai primească 2,5 miliarde euro la sfârşitul lunii iulie şi alte 500 milioane euro în octombrie, dar deblocarea fondurilor va fi dezbătută săptămâna viitoare, de către miniştrii Finanţelor din Zona euro. De asemenea, guvernul de la Atena va mai primi din partea FMI un sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde euro şi va recupera aproape 2 miliarde euro din profiturile obţinute de băncile centrale din obligaţiunile guvernamentale elene.

CITEȘTE ȘI: Grecia modernă revine la sistemul bazat pe troc din antichitate

 

 

18 July 2013