Cel mai recent studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ, care măsoară impactul măsurilor de austeritate asupra pieţelor de birouri europene, a identificat un apetit limitat pentru risc al investitorilor.

20920-investitii_imobiliare_91524500.jpgStudiul arată că valoarea proprietăţilor determină randamente anuale totale pe pieţele cele mai expuse cu 25% mai mari faţă de cele de pe pieţele cu expunere limitată şi clasifică ţările europene folosind trei criterii: datoria naţională, raportată la PIB, creşterea PIB şi procentul de scădere a locurilor de muncă din sectorul public (raportat la totalul angajaţilor).

Grecia, Irlanda, Italia şi Portugalia corespund categoriei „celor mai expuse", îndeplinind două sau mai multe criterii. Cinci ţări, inclusiv Germania şi Marea Britanie care întrunesc un criteriu, sunt clasificate ca fiind „expuse marginal". Ţările care nu corespund niciunui criteriu fac parte din categoria celor „mai puţin expuse" şi sunt dominate de economii din afara zonei Euro, respectiv Ţările Nordice şi Europa Centrală şi de Est. Cele mai expuse pieţe înregistrează randamente anuale totale de 8.4%, cele expuse marginal, de 7.8% iar cele mai puţin expuse, de 6.7%.

„Expansiunea economică duce, în general, la niveluri mai ridicate ale ocupării forţei de muncă şi ale cererii pentru spaţii de birouri. România, cu una dintre cele mai mari creşteri ale PIB-ului prognozate pentru anul 2012 în Europa, ar putea experimenta o dezvoltare a acestui sector al pieţei imobiliare în perioada următoare", a declarat Bogdan Sergentu, head of valuations and consulting al DTZ Echinox.


Sursa

15 September 2011