Măsurile de austeritate impuse de Guvern au condus, în ultimele patru luni, la o reducere medie a preţurilor de tranzacţionare a locuinţelor din Bucureşti de 10%. În plus, negocierile dintre cumpărător şi vânzător durează mai mult şi se ajunge la scăderi medii de 8% din preţul avansat iniţial, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

13945-2_capital_30_09.jpgÎn continuare peste trei sferturi din totalul tranzacţiilor sunt încheiate pe segmentul locuinţelor vechi, iar jumătate din „deal-uri" sunt finanţate prin programul „Prima Casă". Astfel, apartamentele care înregistrează cele mai bune vânzări sunt cele care se încadrează sau sunt apropiate ca preţ de plafonul de 60.000 de euro.

„În ceea ce priveşte perioada imediat următoare, dacă măsurile de austeritate nu au determinat deja o prabuşire a preţurilor, în adevăratul sens al cuvântului, e puţin probabil să asistăm la ajustări semnificative în absenţa altor reduceri salariale sau a livrării pe piaţă a unui portofoliu vast de locuinţe preluate de către băncile finanţatoare", a declarat Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker.

Negocieri aspre

Dacă în privinţa preţurilor solicitate de către proprietari scăderea a fost de circa 5-8% , în zona preţurilor finale de tranzacţionare reducerea înregistrată a fost chiar mai importantă.

„Negocierile dintre vânzători şi cumpărători durează mai mult, în special după anunţul de reducere a salariilor bugetarilor coroborat cu celelalte măsuri adoptate recent de autorităţi", declară Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta, una dintre cele nouă sucursale imobiliare din Bucureşti ale companiei.

Preţurile obţinute de către vânzătorii de locuinţe sunt în medie cu 8% mai mici faţă de cele publicate în anunţurile iniţiale de vânzare. Spre exemplu, sucursala Coldwell Banker Banu Manta a intermediat, în luna septembrie, vânzarea unui apartament cu două camere în zona Militari (53 de metri pătraţi utili, parter într-un bloc cu opt etaje, anul de construcţie 1982), la un preţ de 53.000 de euro, pornind de la un preţ de 57.000 de euro. Această tendinţă este evidentă la nivelul întregului portofoliu de tranzacţii realizate în ultima perioadă.

Sursa

30 September 2010