Structura construcției este o decizie importantă, pentru cei care își ridică o locuință. În momentul în care decizi materialul folosit, decizi prețul de construcție, rezistența în timp sau costurile de întreținere. Dar un aspect mai puțin luat în calcul este acela că structura locuinței dictează și prețul de revânzare și chiar valoarea de impozitare. Astfel, casele cu structură de beton armat sunt cele mai scumpe, ca valoare de piață, în timp ce la polul opus se află, după cum era de așteptat, construcțiile de paiantă sau chirpici. Dar indiferent de materialul ales, fără un proiect bine pus la punct, construcția nu este sigură.

36521-structura_rezistenta.jpgStructura locuinței este o decizie dificilă: beton armat, cărămidă, lemn, metal... Toate au avantaje, la fel cum prezintă și dezavantaje, iar diferențele de preț sunt un factor decisiv pentru mulți clienți. Dar dincolo de prețul de construcție, ar fi util de știut că și prețul de revânzare variază în funcție de materialele alese pentru structură. Astfel, betonul armat este cel mai bine cotat, la o mică diferență față de cărămidă. Structurile de lemn sunt considerabil mai ieftine, în timp ce structurile de paiantă sau chirpici scad dramatic valoarea locuinței. Indiferent de zona în care este construită casa, aceste criterii departajaze întotdeauna la fel locuințele.

Spre exemplu, în Nordul Capitalei, într-una dintre cele mai bine cotate zone – Pădurea Băneasa, Jandarmeriei, o casă cu structură din beton armat, construită după 2011, are o valoare de piață estimată la 711 euro/mp, în ghidul notarilor. În aceeași zonă, casele de cărămidă au o valoare estimată de 676 euro/mp, în timp ce vilele cu structură de lemn sau metal scad valoarea casei până la 552 euro/mp. În cazul caselor cu structură de paiantă sau chirpici, prețul scade până la 285 euro/mp. În ciuda acestei diversități, clienții preferă în general două variante: beton sau lemn.

„Pe piața din România, în acest moment, casele cu structură de beton domină, în alegerea clienților, cu un procent de 70%. Restul de 30 de procente sunt constituite de casele cu structură de lemn. Omit din acest total casele cu structură metalică, întrucât ele au în continuare o cotă nesemnificativă, în segmentul rezidențial”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro ing. Bogdan Georgescu, reprezentant firmă construcții Cross Projects.

Aceleași variații de preț generate de materialul ales pentru structura casei sunt și în cartierul Militari, în zona Virtuții. Astfel, pentru construcțiile noi, ridicate după 2011 și cu o structură din beton armat, prețul estimativ în Grila Notarilor este de 625 euro/mp. Acesta scade până la 594 euro/mp, în cazul caselor de cărămidă și la 485 euro/mp, pentru vilele cu structură de lemn sau metal. Locuințele cu structură de paiantă sau chirpici valorează 250 euro/mp.

Printre cele mai accesibile prețuri ale vilelor noi se găsesc în zona Berceni-Apărătorii Patriei

Într-una dintre zonele cele mai intens construite în ultimii ani, respectiv Antiaeriană-Șoseaua Alexandriei, vilele noi, cu structură din beton, au o valoare estimată de 647 euro/mp, potrivit ghidului notarial. Casele cu structură de cărămidă au o valoare estimată la 615 euro/mp, iar casele cu structură de lemn și metal au o valoare care scade la 302 euro/mp. Casele de paiantă și chirpici au o valoare similară cu cea din zonele mai sus enumerate, respectiv: 259 euro/mp.

În zona 13 Septembrie, prețul estimativ al locuințelor cu structură de beton este de 637 euro/mp, în timp ce vilele cu structură de cărămidă au o valoare estimată de 605 euro/mp. Structurile de metal și lemn scad valoarea locuinței până la 494 euro/mp, în timp ce valoarea locuințelor cu structură de paiantă și chirpici rămâne la 255 euro/mp.

Mai aproape de centrul Bucureștiului, în zona Nerva Traian-Mihai Bravu-Calea Vitan, prețul estimat de notari pentru vilele cu structură de beton armat este de 890 euro/mp. În cazul vilelor cu structură de cărămidă, prețul estimat scade la 845 euro/mp. Iar pentru structurile de lemn și metal, prețul scade la 690 euro/mp. În această zonă, chiar și prețul locuințelor cu structură de paiantă și chirpici crește, până la nivelul de 356 euro/mp.

În zona Berceni - Apărătorii Patriei, prețurile construcțiilor noi par a fi mai accesibile decât în exemplele anterioare, respectiv  575 euro/mp pentru vilele cu structură de beton armat, 546 euro/mp în cazul locuințelor cu structură de cărămidă, 446 euro/mp în cazul caselor cu structură de metal și lemn și 230 euro/mp, pentru vilele cu structură de chirpici și paiantă.

În Dorobanți și Primăverii, casele cu structură de paiantă și chirpici valorează cât casele noi cu structură de beton armat din Berceni

La polul opus sunt zone precum Primăverii sau Dorobanți, unde vilele noi au prețuri estimate de notari la 1.405 euro/mp, în cazul caselor cu structură de beton armat, 1.334 pentru casele cu structură de cărămidă, 1.090 euro/mp pentru structurile de lemn sau metal și 562 euro/mp în cazul caselor cu structură de paiantă sau chirpici.

„Un aspect foarte important este că, indiferent de structură, casele sunt la fel de sigure. Siguranța este, de fapt, garantată de proiect. Astfel, ar trebui să se schimbe mentalitatea potrivit căreia proiectul casei este doar un dosar cu hârtii fără valoare”, atenționează ing. Bogdan Georgescu.

Astfel, atunci când decid alegerea unei locuințe, proprietarii ar trebui să acorde mai multă atenție documentației premergătoare construcției, urmând ca la momentul construcției să se asigure că proiectul este respectat iar echipa de muncitori este capabilă să asigure o lucrare corectă, respectând materialele și cantitățile indicate în proiect.

CITEȘTE ȘI:

5 March 2015