Oricine își dorește ca achiziția unei proprietăți să fie o afacere profitabilă, pe termen lung. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre cumpărători tind să se lase copleșiți de aspectele personale ale tranzacției și să uite de partea business. Acesta este momentul în care un agent profesionist va aduce valoare adăugată tranzacției. Dar principiile ar trebui cunoscute de toți cei care pornesc în căutarea proprietății perfecte.

36104-profit.jpgEvaluarea corectă a unei oportunități de investiție poate fi un demers cu multe capcane, pentru un necunoscător al pieței. Sunt prea mulți factori implicați, iar axarea pe informațiile cu adevărat importante pare ușor de zis, dar greu de făcut.

Sigur, nu există o rețetă a succesului în investiții imobiliare, dar agenții cu experiență știu din practică ce anume poate construi o investiție de succes sau, din contră, ce anume poate duce la eșec.

Investitorii trebuie să privească dincolo de marja de profit

Primul și cel mai important aspect, investitorul trebuie să privească dincolo de rata de profit. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un investitor este să se concentreze atât de tare asupra profitului pe care îl poate obține, încât trece în plan secundar toate celelalte aspecte. Sigur, un preț bun este un factor important. Dar, de obicei, există un motiv care explică discountul. Printre cele mai des întâlnite motive sunt:

  • Zona este în declin. Acest lucru poate aduce o mulțime de efecte negative, dar cele mai mari dintre ele țin de faptul că scad atât prețurile de vânzare cât și nivelul chiriilor. Pe măsură ce locuitorii părăsesc zona, lucrurile continuă să se înrăutățească. Când nimeni nu mai vrea să locuiască acolo, nu mai pot fi găsiți nici cumpărători, nici chiriași interesați. Pentru a afla direcția în care se îndreaptă cartierul respectiv, se recomandă raportarea numărului de locuințe închiriate din zonă la numărul locuințelor ocupate de proprietari. Pe măsură ce numărul chiriașilor crește, sunt șanse mari să urmeze declinul zonei.
  • Un alt motiv este acela că proprietatea are nevoie de reparații. Acest aspect poate fi în general descoperit cu ușurință de cei care sunt dispuși să se uite cu atenție. La modul legal, proprietarii sunt obligați să îi spună potențialului cumpărător despre toate viciile ascunse ale locuinței, dar acest lucru este destul de rar întâlnit, în realitate. Cei care sunt dispuși să plătească un preț mai mic pentru o locuință care are nevoie de reparații trebuie să înțeleagă exact ce înseamnă acest lucru, înainte de a lua decizia de cumpărare. Un plan de reparații poate spune clar de ce investiții ulterioare va fi nevoie și, în funcție de acesta, viitorul proprietar poate să își dea seama dacă prețul de vânzare este unul bun sau nu.
  • Pentru cei care cumpără o locuință pentru a o închiria, este important de știut pulsul pieței închirierilor, în zonă. Dacă un cartier a devenit sau va deveni în curând saturat de ofertele de închiriere, atunci chiriile vor scădea. Cu cât mai multe opțiuni pentru chiriași, cu atât mai mic va fi prețul pe care aceștia vor fi dispuși să îl achite – legea cererii și a ofertei. La modul ideal, locuințele pentru închiriat trebuie cumpărate în cartiere care urmează să fie pe val, unde cererea este în creștere sau oferta este încă mică sau în scădere.

Chiar și scenariile perfecte pot da greș. Planurile de exit sunt cruciale pentru o afacere profitabilă

Dar cum și scenariile perfecte pot da greș, cumpărătorii trebuie să aibă, încă de la bun început, o strategie de ieșire. Acest lucru poate să însemne orice, de la păstrarea proprietății și transmiterea acesteia generațiilor mai noi, până la îmbunătățirea proprietății și revânzarea ei, pe termen scurt. Sunt o mulțime de strategii de ieșire, potrivite nevoilor proprietarilor, dar acestea trebuie știute clar de la început, pentru a putea face un calcul de fezabilitate. Planurile trebuie să fie realiste și să țină cont de realitățile economice actuale, precum și de predicțiile economice pe termen scurt, mediu sau lung, în funcție de strategia aleasă. Un lucru este cert și demn de ținut minte: investițiile nu funcționează întotdeauna conform planului. Din acest motiv, investitorii precauți își fac două sau chiar trei planuri de retragere înainte de a cumpăra o proprietate. Cine nu face asta de la început, poate fi luat prin surprindere de probleme, pe termen lung.

Investițiile în imobiliare pot fi extrem de satisfăcătoare sau niște eșecuri dureroase. Evaluarea corectă a unei proprietăți de la bun început va crește, fără dubiu, rata de succes. Important este ca investitorii să nu se concentreze pe un singur aspeect, ci să privească totul în ansamblu, pregătindu-se pentru cele mai rele scenarii, în speranța că se va putea întoarce astfel oricând la mai bine.  

CITEȘTE ȘI:

5 January 2015